Hjem Låne penger

Spørsmål og svar om å låne penger

Sammenlign lånegivere når du skal låne penger

Sumo Finans er en gratis sammenligningstjeneste for lån. Vi hjelper deg med å finne den laveste renten når du skal låne penger. Bare skriv inn lånebeløpet og se hvilke banker som passer best til ditt lånebehov.

brukeranmeldelser
Anmeldelser av aktører i bransjen
Vi utarbeider grundige anmeldelser av de mest populære långiverne på det norske markedet så du kan føle deg trygg når du skal låne penger.
Velg lånet som passer ditt behov
Sumo Finans matcher dine lånebehov med sine samarbeidspartnere - når du skal låne penger er det viktig at du får det beste tilbudet som finnes.
Enkel og gratis tjeneste
Vi gjør det enkelt å låne penger. Når du har mottatt tilbudene dine er det bare å gå videre med den låneaktøren du ønsker.

Låne penger i Norge i dag

Når det er snakk om å låne penger, tenker nok de fleste på boliglånet. For mange er det aktuelt med billån, og for enkelte er også båtlån en greie. Det er fremdeles disse lånene som er de vanligste per dags dato, men de siste årene er det en ny type lån som har funnet sin vei blant mange lånetilbydere. Det er nemlig ikke alltid at man ønsker å låne til et spesielt formål, ei heller så store beløp som man for eksempel gjør ved et boliglån. Kanskje man bare trenger litt ekstra for å pusse opp huset, ta seg en ferie eller oppgradere møblementet. Det kan være dyrt, og kan ta lang tid å spare opp til. Når det gjelder slike formål, kan det være gunstig å ta i bruk et forbrukslån, et lån uten sikkerhet i eiendeler.

Norge regnes som et svært attraktivt sted å låne penger, og vi har sett en økende interesse for forbrukslån i dette landet de siste 5 årene. Les videre i vår artikkel for å lære mer om å låne penger.

Låne penger

Forskjellige typer lån

Å låne penger uten sikkerhet, normalt kjent som forbrukslån, har hatt en økende etterspørsel i Norge. Med økt etterspørsel øker også gjerne antallet tilbydere, og da ser vi på både de små såvel som de store aktørene av pengelån i markedet. Vanligst er det å ta opp lån i sin bank, men man kan også vurdere andre banker dersom de har et gunstigere tilbud. Det finnes også mindre aktører som tilbyr lån, som ikke er den typiske dagligbanken, som har satt sin ekspertise til nettopp slike lån.

De kan ha mange ulike navn, men forbrukslån er felles for alle; Mikrolån, SMS-lån, smålån, og lån på dagen. En annen fellesnevner er at du ikke trenger å sikre lånet i eiendeler eller noe annet. Forbrukslån er med andre ord å lån penger uten sikkerhet. Til gjengjeld for at du ikke stiller med noen form for sikkerhet, tar långiveren betalt i høyere renter enn ved de andre lånene som nevnt innledningsvis.

Størrelsen på lånet og hva du velger, avhenger av hva ditt behov er. Skal du for eksempel kjøpe deg en ny sofa eller en luftrenser til boligen, er vil et smålån eller mikrolån passe seg. Om du derimot skal oppgradere husstandens kjøretøy og trenger litt ekstra til mellomlegget, vil du naturligvis ha behov for et større lån. Her gjelder det viktige prinsippet om å aldri låne mer enn hva du har behov for, og som du på sikt vil være i stand til å betale tilbake.

På nettsidene til låneformidleren vil du finne all informasjon du trenger hva gjelder renter og gebyrer og få presentert eksempler på et reelt lån dersom du skulle benyttet deg av tjenesten deres i dag. Mange sider har også integrerte lånekalkulatorer som gjør det enkelt å estimere hva lånet vil bety for din private økonomi.

Du får den hjelpen du trenger når du ønsker å låne penger

Siden det er mye man må tenke på og ta hensyn til når man skal låne penger, er det mange som kan vegre seg for å gå til dette steget. For eksempel er det i det hele tatt vanskelig å finne alle tilbydere som kan gi deg den typen lån som du ønsker. Så må man se over vilkår og bestemmelser for lånet, for så å finne frem til andre tilbydere og sammenligne disse. Bare det å lete frem kan ta tid, i tillegg til all kommunikasjonen som også er tidkrevende.

Det er derfor det anbefales å benytte seg av en låneformidler.

Låneformidleren er ikke den som deler ut pengene, som det kommer av navnet er de formidleren av lånet. De fungerer som et bindeledd meg låntaker, altså deg, og långiver. Ved å sende inn din lånesøknad til låneformidleren vil de sette deg i kontakt med sine samarbeidspartnere, långiverne.

Dette sparer deg for veldig mye tid, ved at du kun sender inn én enkelt søknad som låneformidlere sender videre til alle lånegivere de kjenner til. I tillegg vil søknaden din på en måte legges ut på anbud, slik at lånegiverne vet at de må komme med det beste tilbudet for at de skal få deg som sin kunde. Dette sikrer at du får det absolutt beste tilbudet fra de aktuelle lånegiverne.

Du slår to fluer i én smekk ved å gå til en låneformidler. I tillegg er tjenesten gratis å bruke for deg som ønsker å ta opp lån, ettersom det er lånegiverne som betaler for tjenesten til låneformidleren. Alle tilbud er uforpliktende, og du velger selv om du ønsker å takke ja til én eller nei til alle.

Hvilke krav må man oppfylle som låntaker?

lån penger uten sikkerhetDet kan fort virke som om alle og enhver kan ta opp et forbrukslån, ettersom man kan se hyppige reklamer for slike lån i ulike medier. Det er derimot ikke for absolutt alle, da det medfølger noen krav fra myndigheten som låneformidler igjen må forholde seg til. Dette er på lik linje som med de vanlige lånene som nevnt.

  1. Du må være myndig (18 år eller eldre)
  2. Du må være registrert i det Norske Folkeregisteret
  3. Du må ha egen, skattbar (registrert) inntekt
  4. Du må kunne vise til en god betalingshistorikk (ikke ha stor utestående gjeld eller pågående inkassosaker)

At du må være 18 år (og myndig) kommer kanskje ikke som noen overraskelse. Det er allikevel flere långivere som har høyere grenser, gjerne 20, 23 og opp til 25 år.

Neste punkt stiller krav om bosted i Norge. Du må naturligvis ha fast bopel i Norge, og gjerne stilles det krav om bevis til bostedsadresse for minst 3 år i landet.

Når det gjelder det tredje punktet, er det nokså åpenbart. Man skal jo ikke kunne ta et lån uten at det finnes mulighet for å betale det ned, med andre ord at du har en inntektsgivende økonomi som gjør at du kan betale lånet tilbake på sikt. Siden man ikke sikrer med verdier i bolig eller eiendeler, blir inntekten enda viktigere for långiver, siden det er den eneste formen for sikring de da vil ha fra deg. Kravet om månedlig/årlig inntekt vil variere fra ulike långivere.

Å kunne vise til en god betalingshistorikk er viktig for enhver långiver. Dersom du har hatt mye inkasso og utestående gjeldssaker vil de føle seg utrygge på at du kan betale dem, og du vil kanskje få avslått søknaden din om å låne penger. Eksempler på dette er betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker. Dette er ikke unikt for lån uten sikkerhet, og gjelder alle ordinære lån. Unntakene til disse kravene er når du låner penger med sikkerhet, og tenker å refinansiere lånene dine.

Hvordan gå frem for å låne penger

Det pleide ikke å være så lett!

Det var en gang i tiden du måtte møte opp, fysisk, på bankkontoret og snakke med din bankmann og forklare ham hva du trengte pengene til, samt vise til din gode vandel og stødige økonomi. Telefonen kom, og gjorde ting enklere. Men det var fortsatt mange steg i prosessen.

Spol fremover til den digitale høyalder, og du har låneformidlere som tar seg av omtrent det meste. I dag trenger du bare å oppgi informasjonen du selv står med, og så vil mye av dette kunne sjekkes opp mot aktive registre. Informasjonen deles umiddelbart, og du vil kunne få svar så fort som innen 24 timer.

Når du sender inn din søknad, gir du også samtykke til at lånegiver kan gjøre en kredittsjekk på deg. Dette finnes det felles registre for, så du trenger kun å bekrefte at de kan uthente denne informasjonen der den finnes. Med en slik kredittvurdering, kan långiver basere rammen for lånet og hvilken rentesats du får. Renten vil alltid vurderes individuelt, og den du ser i eksemplene på nettsiden er den absolutt beste renten som kan tilbys. Etter denne kredittvurderingen vil du enten få tilbud om lån, eller avslag. Tilbudet gir deg den informasjonen du behøver, slik som beløpet på lånet, nedbetalingstid, renter og gebyrer samt det månedlige innbetalingsbeløpet.

Dersom du ønsker å ta imot lånetilbudet du blir gitt, gjør du dette enkelt ved å signere med BankID. Så trenger du ikke vente på at signaturen din skal sendes og mottas av lånegiver per vanlig post. Du vil da også få pengene raskere på konto! Vær oppmerksom på at reklame som sier “lån på dagen” så betyr det ikke nødvendigvis at du får pengene iløpet av dagen, men at du vil få svar på din søknad i løpet av det samme tidsrommet. Det er ingen garanti, men enkelte tilbydere vil faktisk kunne utbetale lånet samme dag som søknaden innvilges.

nytting informasjon om å låne penger

Nyttig informasjon når du skal låne penger

Før du går i gang med å søke om å låne penger, er det et par ting det kan være lurt å sette seg inn i. Det aller viktigste er hva du må betale i renter og gebyrer, siden det vil påvirke størrelsen på hva du må betale tilbake på lånet. Her er det to begreper du bør være oppmerksom på: nominell rente og effektiv rente.

  1. Den nominelle renten er det du må betale for å få låne pengene som du har fått godkjent i søknaden til lånegiver, mens den effektive renten tilsvarer den nominelle renten i tillegg til eventuelle gebyrer som måtte forekomme.
  2. Det er da den effektive renten som er den totale kostnaden og renten du kommer til å betale ned lånet med. Derfor, når du skal sammenligne lån, er det lurest å se på den effektive renten ved lånet før du tar din avgjørelse.

Det er slik at de aller fleste forbrukslån også kommer med et gebyr, kalt et etableringsgebyr. Det er et beløp du kun behøver å betale én gang, og er ment som en kostnad fra långiver for at de setter opp lånet og utbetaler pengene. Ofte er etableringsgebyret en bestemt sum, men kan også komme i form av en prosentandel av det totale lånebeløpet. Det er også helt normalt å betale et termingebyr samtidig som man betaler det månedlige avdraget til banken eller långiveren.

Du velger selv hvor lang nedbetalingstid du ønsker på lånet, selv om de fleste vil variere fra ett til 15 år, som kommer an på hvor mye du låner. Mindre beløp må ofte betales tilbake på kortere tid, men du vil ha lengre løpetid på et større lån som oftest.

Hva kan man bruke pengene man låner til?

hva kan man bruke pengene man låner tilDet som gjør forbrukslån så populært er den graden av frihet man opplever som låntaker, til å bruke pengen når og hvor man vil. Dersom man tar opp et sikret lån er det slik at man må benytte pengene til et formål som er avtalt, slik som bolig eller bil. Det er imidlertid ikke slik med forbrukslån, da du kan bruke dem til akkurat det du vil!

Om du ønsker å pusse opp der du bor eller kjøpe noe du ønsker deg, slik som å dra på ferie eller en klokke du har siklet lenge etter – så kan du nettopp det. Det er imidlertid ikke slik at man bør ta opp et lån bare fordi man ønsker mer penger. Det medfølger stort ansvar å ta opp et forbrukslån, siden det som nevnt kommer med høye renter og gebyrer som må betales i sin helhet.

Vurder nøye

Det er derfor viktig at du tenker nøye over hva du ønsker å bruke pengene til, og at du ikke låner mer penger enn du trenger. I det du mottar pengene kan det være fristende å bruke dem til helt andre ting, men da anbefales du å holde deg til budsjettet du har satt opp og ikke bestemmer deg for å bruke pengene på noe annet.

Å ta opp et forbrukslån kan være svært gunstig dersom du trenger penger til noe omgående, og ikke har tid eller lyst til å spare siden det er viktig for deg. Men dersom du bruker pengene på noe annet eller noe du ikke har bruk for kan du finne deg i en situasjon der du må betale tilbake et lån som du ikke engang fikk brukt på det du ønsket deg eller trengte!

I denne artikkelen