Hjem Boliglån

Boliglån

Renten er individuell og du må sende inn lånesøknad for å få nøyaktig rente.
Det er helt gratis og uforpliktende å søke.

Spørsmål og svar om boliglån

Sammenlign boliglån med Sumo Finans

Sumo Finans er en gratis sammenligningstjeneste for lån. Vi hjelper deg med å finne den laveste renten når du skal låne penger. Bare skriv inn lånebeløpet og se hvilke banker som passer best til ditt lånebehov

populære långiverne norske markedet sumofinans
Anmeldelser av aktører i bransjen
Vi utarbeider grundige anmeldelser av de mest populære långiverne på det norske markedet så du kan føle deg trygg når du skal låne penger.
sumo finans matcher dine lånebehov
Velg lånet som passer ditt behov
Sumo Finans matcher dine lånebehov med sine samarbeidspartnere - når du skal låne penger er det viktig at du får det beste tilbudet som finnes.
enkelt å låne penger sumofinans
Enkel og gratis tjeneste
Vi gjør det enkelt å låne penger. Når du har mottatt tilbudene dine er det bare å gå videre med den låneaktøren du ønsker.

Alt du trenger å vite om boliglån

Du har funnet drømmehuset i en annonse, eller kanskje på enda mer spektakulært vis gikk du forbi boligen en dag og så at det var til salgs.

Men det er dyrt å kjøpe bolig, og de aller færreste har slike økonomiske midler tilgjengelig umiddelbart, og må ta opp lån. Dette er helt normalt i Norge, og ikke noe å vike unna for.

Det starter med at du kontakter banken du bruker til vanlig og finner ut hvordan du kan søke om finansieringsbevis.

Et finansieringsbevis er noe du viser til eiendomsmegler eller den som har ansvaret for salget av en bolig, som gir deg mulighet til å kjøpe eller by på en bolig. Det er med andre ord et bevis du får for å vise at du har fått innvilget et lån, mens selve lånet (pengene) mottar du senere når du har kommet dit i prosessen.

Det er naturligvis en del av prosessen som består i å søke om finansieringsbevis for å få innvilget boliglånet, og det er dette vi vil fokusere på.

Søke om boliglån

Søke om boliglån

Som sagt er det naturlig at du kontakter banken du bruker til vanlig når du ønsker å søke om boliglån. Men det er faktisk ikke slik at du må bruke din daglige bank for å ta opp et boliglån, selv om mange banker krever det.

Det de krever er at du bruker dem som din daglige bank, med andre ord den banken du mottar din lønn i og fortrinnsvis betaler regninger fra osv. Med andre ord må du ha en brukskonto i nevnte bank, og dette koster ingenting. Derfor er det ikke noe problem å opprette kundeforhold i en ny bank.

Men hvorfor skal du i det hele tatt vurdere å starte kundeforhold i en ny bank eller en annen aktør enn den du bruker til vanlig? Det får du svar på i neste avsnitt.

Boliglån og renter

Du ønsker naturligvis å få den beste renten på lånet ditt, og nettopp dette er grunnen til at du uten tvil må vurdere å søke om boliglån i en annen bank eller långiver dersom du får et bedre tilbud der.

Renten på lånet er i hovedsak den som avgjør hvor dyrt et lån blir. Det er innledningsvis den nominelle renten, men med gebyrer og tilleggskostnader som noen ganger medfølger så vil du få den effektive renten, og du vil nå kunne regne ut kostnaden på lånet så lenge du har bestemt deg for et beløp og løpetid.

Boliglån med sikkerhet

Med sikkerhet så menes pantsetting av eiendom eller andre verdifulle eiendeler. Men mange som tar opp boliglån gjør dette for første gang, med andre ord skal de kjøpe sin første bolig – og således har ingen bolig å stille med som sikkerhet!

Dette tar såklart bankene forbehold for, ved å kreve at du stiller med 15% av boligens kjøpsverdi i egne penger, kalt egenkapital. Du må også ha kapital til å betale eventuelle offentlige dokumenter som tilkommer ved kjøp av bolig. Banken tar også sikkerhet i boligen du er i ferd med å kjøpe, som vil fremkomme av avtalen om lån.

Dersom du derimot har tilstrekkelig med sikkerhet, vil bankene kunne tilby 100% finansiering av lånet. 

boliglån

Boliglån uten sikkerhet

Dersom du ønsker å ta opp boliglån uten å stille med egen sikkerhet, kan du ha en kausjonist eller medlåntaker som stiller som garanti for å betale lånet eller som har midler i for eksempel eiendom eller eiendeler som de kan stille til sikkerhet. Siden det er snakk om en betydelig sum med penger er det svært få om ingen banker eller kredittgivere som gir et boliglån uten sikkerhet.

Det finnes også et kommunalt tilbud kalt startlån, og er noe du kan sjekke ut dersom du befinner deg i en posisjon der du ikke har egenkapital, en medlåntaker eller kausjonist for ditt lån.

Sammenlign boliglån

Du bør sammenligne tilbudene på boliglån som finnes der ute, ellers vil du kunne ende opp med et dyrere lån enn du hadde behøvd. Ved å bruke vår sammenligningstjeneste vil du få oversikt over faktorer som nominelle renter og gebyrer, lånebeløp og nedbetalignstid hos ulike aktører på markedet, og således kan du finne det aller beste lånetilbud for kjøp av bolig til deg eller den du ønsker å kjøpe sammen med.

sammenlign boliglån

Boliglånskalkulator

Det kan være lurt å sjekke hvor dyrt et boliglån vil bli ved hjelp av en boliglånskalkulator.

Dersom du vet lånebeløpet, den nominelle renten og nedbetalingstid så har du et greit estimat på kostnaden. Om du i tillegg vet hvilke gebyrer som tilkommer vil du få den effektive renten og kan med sikkerhet si hvor dyrt lånet vil bli.

Boliglån Ung

Det skal være fordeler ved å være ung og ønske å etablere seg i boligmarkedet, og det er det. Mange banker har et type boliglån for de mellom 18 og 34 år. Her får du en gunstigere rente, samt mulighet til å spare penger i en BSU-konto som gir deg sværte gunstige vilkår på sparingen din.

Boliglån for deg med organisasjonstilhørighet

Dersom du har fullført masterutdannelse finnes det en rekke organisasjoner som har avtaler med ulike banker, som igjen gir deg svært gunstige lånefordeler, uavhengig av din alder. Hør med din bank eller kredittgiver i dag.

I denne artikkelen