Hjem Smålån

Finn et billig smålån

Renten er individuell og du må sende inn lånesøknad for å få nøyaktig rente.
Det er helt gratis og uforpliktende å søke.

Spørsmål og svar om smålån

Sammenlign smålån med Sumo Finans

Sumo Finans er en gratis sammenligningstjeneste for lån uten sikkerhet. Vi hjelper deg med å finne den laveste renten når du skal låne penger. Bare skriv inn lånebeløpet og se hvilke banker som passer best til ditt lånebehov.

brukeranmeldelser
Anmeldelser av aktører i bransjen
Vi utarbeider grundige anmeldelser av de mest populære långiverne på det norske markedet så du kan føle deg trygg når du skal låne penger.
Velg lånet som passer ditt behov
Sumo Finans matcher dine lånebehov med sine samarbeidspartnere - når du skal låne penger er det viktig at du får det beste tilbudet som finnes.
Enkel og gratis tjeneste
Vi gjør det enkelt å låne penger. Når du har mottatt tilbudene dine er det bare å gå videre med den låneaktøren du ønsker.

Alt du trenger å vite om smålån

For deg som leter etter smålån og informasjon om slikt, trenger du ikke lete lenger!

Her vil du få informasjon rundt smålån, alt det du trenger å vite for å få lånet og hvordan nettopp du kan få det.

Vi er en sammenligningstjeneste som viser deg hvilke lånemuligheter som finnes på markedet når du skal låne penger. Slik slipper du å bruke tid på det og heller får de beste alternativene servert rett på skjermen.

I denne artikkelen tar vi deg gjennom mange ulike vurderinger som kommer med smålån. Vi vil gi deg kunnskapen du trenger for å gjøre dine egne valg når det kommer til lån, og vi har også verktøy som kalkulerer kostnaden på dine lån, her på vår side.

alt du trenger å vite om smålån

Hva er smålån?

Et smålån er, som navnet tilsier, et mindre lån. Det er oftest definert som en sum penger mellom 5.000 til 70.000 kroner. Lånet er et forbrukslån, som betyr at du kan bruke det på hva du vil!

Dette er også et lån uten sikkerhet, som betyr at du trenger ikke å ha eiendeler eller eiendom (f.eks. bil eller bolig) som pantsettes dersom lånet ikke innfris fra din side.

På grunn av at lånet er uten sikkerhet i verdier, er renten på slike lån høyere ettersom banken tar større risiko.

Men det er fremdeles langt billigere enn å bruke kredittkort på sikt, og dersom du har flere smålån vil dette bli dyrt over tid. Derfor er det lurt å finne det beste smålånet som passer til akkurat ditt behov.

Hva kan du bruke et smålån til?

Lånet kan du bruke på akkurat hva du vil, og det er jo nettopp det som er så greit med det. Dersom noe uforutsett skulle skje, for eksempel at du behøver å fikse bilen eller en skade på huset som forårsaker oversvømmelse eller mangel på strøm, da kan det være greit med et smålån.

Det trenger jo ikke være veldig dyrt, en slik reparasjon, men det kan hende du ikke har pengene i øyeblikket. Og da kan vi vel alle være enige om at det er verdt å betale litt mer i fremtiden om det betyr at du fremdeles får brukt bilen til alle gjøremålene, eller for å ha vann i springen eller strøm på badet.

Hva bør du ikke bruke et smålån til?

Dette er kun noen tanker fra oss som vi ønsker å dele. Det er opp til enhver hva de vil bruke et smålån til, og det respekterer vi. Vi ønsker allikevel å dele noen tanker som du også kan gjøre deg når du vurderer hva du skal bruke ditt lån til.

Et lån betales over tid, så det er gunstig for deg som ønsker lenger tid til å betale, mot en lav rente. For det du kan betale på kort sikt, og gjerne innen samme faktureringsperiode, bør du heller bruke et kredittkort til.

Et lån bør derfor brukes på noe du sitter igjen med en verdi på. For eksempel er det fint å dra på ferie, og man kan sitte igjen med mange gode minner. Men du sitter ikke igjen med noe av verdi, og det er ikke spesielt bærekraftig å dra på ferie på lånte penger. Det kan såklart være at ferien er helt nødvendig for deg på ett eller annet vis, det skal vi ikke si noe på. Kanskje er reisen i seg selv et mål fordi du trenger å komme deg til et visst sted, det er naturligvis en nødvendighet vi kan stille oss bak.

Én ting vi derimot vil insistere på, er å ikke ta opp mange smålån på en gang. Fordi det finnes en grense på størrelsen på lånet, kan det være fristende å søke om flere. Men da har du ikke behov for et smålån, og det finnes større lån du kan ta for slike behov. Det er lurere, fordi da samler du hele lånet under ett, og slipper ytterligere gebyrer og ulike renter. Det er således viktig at du finner det beste lånet fra starten, og det er derfor du bør bruke vår sammenligningstjeneste for dette formålet.

smålån

Hvorfor velge smålån?

Fordi det kan oppstå uforutsette hendelser som krever at du fikser det umiddelbart. Det kan være skade på hus, eiendom eller eiendeler som du er avhengig av til å fungere i hverdagen. Det kan være forårsaket av sykdom eller mennesker i nær relasjon til deg.

Så situasjonen er slik at du trenger en liten men betydelig sum med penger på kort varsel. Du anser det som helt nødvendig for deg, og selv om det ikke nødvendigvis er en veldig stor sum det er snakk om, så er det en utfordring å få budsjettet til å gå opp i opp med denne uforutsette utgiften.

Vanligvis ville du brukt et kredittkort, kanskje? Men det er dyrt, og de månedlige tilleggene i kostnad fra renter er ikke spesielt fristende. Dessuten har du kanskje ikke høy nok grense på kredittkortet, eller det finnes andre grunner til at du ikke ønsker å benytte deg av det.

Selv om kredittkortet kan gi deg disse pengene umiddelbart, sett at du har det fra før av såklart, vil det ikke ta mye lenger tid for deg å søke om et smålån og få det innvilget. Dette kan du få allerede samme dag som du søker, og pengene vil normalt være på konto innen noen få arbeidsdager.

På grunn av den korte behandlingstiden for søknad og innvilgelse, størrelsen på lånet og de gode rentevilkårene er smålån å foretrekke fremfor kredittkort. Et smålån kan du faktisk få som et lån på dagen.

Hva er ulempene med smålån?

Et lån er et lån, og det må betales. Sånn er det bare.

Det er således ingen spesifikke ulemper med smålån. Så lenge du har kontroll på lånet og eventuelle andre lån, utgifter eller gjeldsposter så vil ikke et smålån i seg selv medføre noen ulemper.

Har du allerede funnet det beste tilbudet på lån for dine behov og har oversikt i egen privat økonomi så er det lite som står i veien for at et smålån skal være problemfritt.Ved å lese videre i denne artikkelen og våre øvrige artikler, vil du få nyttig og innsiktsfull informasjon til å gjøre de beste avgjørelsene når det kommer til smålån.

Hvem kan få smålån?

hvem kan få smålånDet finnes en rekke krav utstedt av myndighetene, som tidligere nevnt. Det er også opp til enhver långiver å stille egne krav, som naturligvis varierer.

Fra myndighetenes side kreves en slags stresstest av søkernes privatøkonomi. Rent teoretisk betyr dette at en søker må kunne betjene gjelden sin selv om renten skulle øke med 5%. I tillegg kan ikke den totale gjeldsbelastning stige over 5 ganger søkers årlige inntekt i brutto. Her må du være obs på at selv om du har kredittkort du ikke benytter deg av, vil rammen på kredittkortet telle som total gjeldsbelastning!

Det er også en ramme på 5 år for maksimal nedbetalingstid, men merk at dette ikke gjelder ikke for refinanseringslån. Her er rammen inntil 15 år.

Disse reglene trenger du i grunn ikke å tenke så mye på, ettersom det er bankenes ansvar å følge dem opp. Men vi tenker det kan være greit å vite dem.

Fra bankenes side derimot, er det en del regler og krav du bør sette deg inn i. Her vil også kravene variere fra bank til bank. Disse reglene og vilkårene er fra banken sin side krav for sin egen sikkerhet.

  • De fleste banker har alderskrav. Det minste kravet er 18 år, men vi ser mange som krever 20, 21 og 23 års aldergrense
  • Du må ha vært norsk statsborger i minst 3 år, og ofte foreligger krav om 3 år sammenhengende. Noen banker derimot vil kun kreve at du er registrert i Folkeregisteret
  • Et minstekrav om årlig på bruttolønn på minst 200.000 kroner
  • En kredittsjekk om du har betalingsanmerkninger
  • Dersom du er selvstendig næringsdrivende vil mange banker kreve dokumentasjon på inntekt i minst 3 år

Dette er som sagt krav fra individuelle banker, og de vil variere. Før du går i gang med en låneprosess bør du ha satt deg inn i kravene for å spare tid. Skjønt, med vår tjeneste trenger du ikke engang tenke på det! 

Hvordan kan vi hjelpe deg med smålån?

Det vi kan tilby deg, er en komplett sammenligning av långivere og banker som kan tilby lån på det norske markedet.

Ved å benytte deg av vår tjeneste, får du skreddersydde låneløsninger for din privatøkonomi og ditt behov.

Du trenger bare oppgi det beløpet du ønsker å låne samt ønsket nedbetalingstid. Klikk deg videre, og du vil få en oversikt over alle våre partnere som kan tilby deg disse lånene. Du vil også få se nøkkeltall som mulige lånebeløp, rentesatser, aldersgrense. En nedfallsfane viser deg eksempler på lån med krav, utbetalingstid og gebyrer m.m. 

Hvordan får jeg smålån?

Du bør naturligvis benytte deg av vår sammenligningstjeneste, først og fremst. Etter å ha blitt presentert med alle mulighetene innenfor dine ønsker, klikker du deg videre til den lånegiveren du ønsker.

Du sender inn en søknad og venter på svar, som gjerne kommer samme dag eller innen et par arbeidsdager.

Når du mottar et tilbud har du enda ikke forpliktet deg til noe. Du velger fritt det lånet du ønsker, og det er ikke før du signerer formelt at du har mottatt et lån, at du er forpliktet til dette. Du har dermed full oversikt og klarhet i hva du begir deg ut på.

Nedbetaling av smålån

Som nedbetalingstid har smålån generelt sett kortere løpetid, som vil si at du har mindre tid på deg til å betale tilbake beløpet du har lånt. Dette er jo en fordel også, siden da får du mindre å betale i renter.

Denne tiden ligger som regel på 1-5 år, men kan variere mellom ulike lånetilbydere. Ved innvilget lån vil du få en nedbetalingsplan, og vil bli gitt et månedig beløp som er inkludert avdrag og renter. Du kan velge selv om du ønsker å betale tilbake større deler av eller hele lånet når du måtte ønske det.

Bruk en Nedbetalingskalkulator

På våre sider finner du også en nedbetalingskalkulator. Du kan også benytte deg av vår lånekalkulator for å avgjøre hvor mye et lån vil koste deg. Du skriver bare inn den ønskede lånesummen og nedbetalingstiden for å se hva de omtrentlige månedlige utgiftende vil bli. Dette vil kun være et forslag, og den endelige summen vil bli presentert for deg når du får et tilbud om lån. Kalkulatoren kan allikevel brukes til omtrentlig regning og gi deg en anelse om hvordan du kan planlegge økonomien din fremover.

Smålån uten sikkerhet

Smålån uten sikkerhet vil si at du ikke trenger å stille med eiendeler eller eiendom fra din side, som sikkerhet for banken dersom du skulle ha problemer med å betale lånet. De vil ta pant i dine eiendeler i mellomtiden, frem til du har betalt lånet.

Siden du ikke trenger å stille med sikkerhet, er også lånet fritt til deg å velge hva du vil bruke det på. I midlerttid gir det også høyere renter på lånet, enn et lån med sikkerhet. Det er allikevel mye bedre rente på slike lån enn det er på for eksempel kredittkort.

Tips og triks

Som låntaker har du rett på skattefradrag på alle dine gjeldsutgifter. Dette gir deg en redusert effektiv rente, og kan være greit å vite. Sørg for å få oversikt over dette når du gjør skattemeldingen.

Vi nevnte det tidligere, men kan gjerne gjenta oss selv: Dersom du har ett eller flere kredittkort vil den totale tilgjengelige lånerammen på disse telles som lån når bankene gjør kredittsjekk på deg. Med andre ord, har du tre kredittkort på 5000, 10.000 og 2000 kroner i kredittgrense så vil dette totalt regnes som en gjeld på 17.000 kroner når de kredittsjekker deg for det lånet du ønsker å ta opp.

I denne artikkelen