Hjem Personlig økonomi Refinansiering av kredittkort

refinansiering av kredittkort

Refinansiering av kredittkort

Marius Thauland Oppdatert 31.08.2020 Gjeld

Det er ikke til å komme seg unna: effektiv rente på kredittkort i Norge er skyhøy. Faktisk har hele 348 av 382 kort på Finansportalen en årlig rente på 25% eller mer. Med refinansiering av kredittkortgjeld, kan du spare deg for svært mange rentekostnader.

Kredittkortgjeld er nemlig noe av den dyreste du kan sitte med. Derfor vil det alltid være en god idé å kvitte seg med den. Her får du tipsene du trenger til refinansiering av kredittkort.

Derfor gjør du lurt i å refinansiere kredittkortgjeld

Som nevnt er kredittkortgjeld svært ugunstig. Det er flere grunner til dette, og den høye effektive renten er bare en av dem. Det er nemlig svært vanskelig å kvitte seg med denne typen gjeld.

Kredittkort kommer med det som heter gebyrfri betalingsutsettelse. Det betyr at du inntil en frist kan bruke kreditten din helt gratis. Så snart du går over denne fristen vil imidlertid rentene begynne å gå på gjelden din.

Men selv da får du muligheten til å utsette gjelden din ytterligere. Du kan velge å bare betale minstebeløpet på kredittkortet ditt. Måned etter måned. Konsekvensen er at også rentene forrenter seg og at lånet etter hvert blir svindyrt.

Fordi du i praksis kan ignorere gjelden din ganske lenge er det viktig å ta tak i utestående beløp på kredittkort. Over lengre tid vil denne typen lån koste deg mange, mange tusen kroner. De bør du heller bruke på å nedbetale gjelden din.

Sumo Finans anbefaler

Rated 5 out of 5
Søk nå Annonselenke

10000 - 500000 kr

Lånebeløp

Fra 6.86 - 50.00 %

Eff. rente

21 år

Min. alder

1 dag

Utbetaling

Annonselenke Søk nå
Rated 5 out of 5
(1 Anmeldelser)
Eksempelrente: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341

Snakk med en økonomisk rådgiver om gjeldssituasjonen

Hvis du ikke vet hvor du skal begynne med gjelden kan du be om hjelp. Alle kommunene i Norge tilbyr gratis økonomisk rådgivning. Denne tjenesten er imidlertid svært belastet, og sakene blir vurdert avhengig av behov.

Er din gjeld et resultat av ugjennomtenkt sløseri kan du ikke regne med så altfor mye gratishjelp. Men det betyr ikke at du ikke skal snakke med noen. Det finnes en rekke private økonomiske rådgivere rundt om i landet.

Og hvis du ikke vet hvordan du bør ta tak i kredittkortgjelden din bør du kontakte en av dem. Men det er viktig å ikke gå i enda en felle. En økonomisk rådgiver skal ha god erfaring med gjeld. Og hold deg langt unna de som ber om forhåndsbetaling for tjenestene sine.

Sammen med rådgiveren kan du utarbeide en god plan for å takle gjelden. Da er det også viktig at du holder deg til denne og følger den til punkt og prikke.

Be om betalingsutsettelse eller avdragsfrihet

Man kan være i mange forskjellige typer gjeldssituasjoner når det kommer til kredittkort. Hvis løsningen på de økonomiske problemene dine er kortsiktig bør du gjøre følgende:

Kontakt kreditoren din
Forklar situasjonen du er i. Kreditorer er vant til at folks økonomiske hverdag endrer seg fra tid til annen. Derfor kan dere sannsynligvis finne en god løsning på problemet sammen.

Be om avdragsfrihet eller betalingsutsettelse
Spesielt med tanke på kredittkortgjeld er dette en god løsning. Det er også helt vanlig å få innvilget en av disse tingene. Det er allikevel svært viktig at du bruker utsettelsen din på en smart måte.

Lag og følg en skikkelig plan
Avdragsfrihet eller utsettelse vil gi deg litt pusterom. Det betyr ikke at du skal legge latsiden til. Du har fått en gylden sjanse til å unngå et inkassokrav eller en betalingsanmerkning. Da må du altså bruke tiden til å kvitte deg med gjelden.

Snakk med inkassoselskapene

Hvis utestående kredittkortgjeld har endt opp i en inkassosak må du virkelig ta situasjonen din på alvor. Dette kan i verste fall koste deg en betalingsanmerkning. En slik registrert svekker kredittscoren din betraktelig. Og gir deg en krevende økonomisk hverdag.

Derfor er det en god idé å ordne opp i inkassokrav før de blir til en betalingsanmerkning. Hvis du skal få til dette må du legge fram en god sak. Det er ikke bare bare å få utsatt et inkassokrav.

Først og fremst trenger du en konkret og realistisk nedbetalingsplan. Denne må du legge frem på en seriøs måte for det aktuelle inkassoselskapet. Det er også svært viktig å forholde seg profesjonelt og rolig til denne aktøren.

Vær for all del høflig og ikke la situasjonen hisse deg opp. Jo mer gjennomtenkt planen din virker, jo mer sannsynlig er det at du vil få på plass en avtale.

Hent ut kapital der du kan

Som nevnt er det faktisk ingenting som er verre enn kredittkortgjeld. Det betyr med andre ord at du kan og bør ofre en god del for å bli kvitt den. Du bør altså hente ut så mye kapital til nedbetaling som du kan.

Har du mulighet til å selge bil eller båt? Kan du kvitte deg med noen verdigjenstander i huset? Har du tid til å ta på deg litt overtidsarbeid eller ekstrajobbing? Alt dette er muligheter for kapitalinntekter til nedbetaling av gjelden din.

Hvis du skal selge noe eller jobbe ekstra er det viktig at du faktisk bruker alle pengene på nedbetaling av gjelden din. Du må tenke at ditt hovedmål i hverdagen er å bli kvitt denne og redusere nedbetalingstiden så mye som mulig.

For å motivere deg selv kan du også sette opp en liste over ting du kan realisere etter gjelden er borte. Dette kan være en ferietur, eller et oppussingsprosjekt. Finn det som gir deg motivasjon og minn deg selv på dette når oppgaven kjennes tøff.

Slik refinansierer du kredittkortgjelden

Det er enkelt å refinansiere kredittkortgjeld – så lenge du ikke har betalingsanmerkninger registrert. Det finnes per i dag ingen kredittkortselskaper som ikke gjennomfører kredittsjekk. Så rydd opp eventuelle anmerkninger først.

For å refinansiere tar du helt enkelt opp et nytt lån og innfrir kredittkortgjelden med pengene. Dette virker kanskje litt selvmotsigende, men realiteten er at det vil spare deg for ganske mye.

Du kan låne uten sikkerhet eller søke om boligkreditt for å refinansiere. Sistnevnte vil alltid være billigere. Da går lånet ditt under boliglånet, med samme rente som du betaler ellers. Merk dog at det kan være lurt å regne på det, ettersom du betaler en forholdsvis lav gjeldspost i flere år (dersom du nettopp har fått boliglånsgjeld).

Med et lån blir du tvunget til å forholde deg til gjelden din. Faste månedsavdrag hindrer deg i å skyve den foran deg. Du vil også få en lavere effektiv rente, selv på forbrukslån, enn på kredittkort. Det er lurt å benytte seg av en anbudsside for å skaffe best mulig tilbud på forbrukslån.