Hjem Personlig økonomi Guide: Hvordan bli gjeldsfri for alltid

bli gjeldsfri

Guide: Hvordan bli gjeldsfri for alltid

Marius Thauland Oppdatert 09.10.2020 Guide

Din plan for finansiell frihet

Gjeld kan invadere livet ditt på mange forskjellige måter.

  • Det kan snike seg på deg:  Resultatet av utgifter på 200 kroner mer om dagen enn du har råd til – Det blir mer enn 200 000 kr i løpet av 3 år.
  • Det kan komme umiddelbart: Du kan komme utfor en ulykke som igjen fører til utgifter eller du kan plutselig miste jobben.

Uansett hvordan man ender opp med gjeld vil det ha en enorm innvirkning på livet ditt. Studier viser til at mye gjeld kan føre til stress, depresjoner, høyt blodtrykk og en generelt dårligere helse.

Men gjelden trenger ikke være for livstid. Det finnes muligheter for å komme seg ut av situasjonen. Hvis du iverksetter tiltak nå vil situasjonen bli bedre på sikt.

På noen måter så er gjeld ganske lik som en sykdom: Jo lenger du venter med å håndtere problemet, jo verre blir det. Men, i motsetning til andre sykdommer, er det aldri for sent å sette sammen en plan og finne en permanent kur.

  • Om du leser denne guiden så er du på jakt etter svar. Det i seg selv er det første skrittet.

Riktig strategi for riktig person

Hvis du søker på ”bli gjeldfri fort” på nettet vil du komme over et hav av forslag, ideer og strategier for å bli kvitt gjelden. Mange av disse er nyttige og kan hjelpe deg på god vei mot en gjeldfri hverdag.

Men akkurat som med dietter og treningsplaner er også den beste måten å bli gjeldfri på helt individuell. Selv om noe fungerte fantastisk bra for en venn eller et søsken betyr ikke det nødvendigvis at strategien kommer til å virke for deg. Dette er det svært viktig å ta innover seg før du begynner å sette i gang med forskjellige tiltak.

Ingenting er så demotiverende som å virkelig forsøke å få til noe og ikke klare det. Da blir det enda tyngre å starte på nytt og i verste fall kan flere mislykkede forsøkt til at man helt og holdent gir opp.

Før du setter i gang med de største krafttakene er det derfor lurt å gjøre en idémyldring.

  1. Hvilke personlighetstrekk har du?
  2. Hva motiverer deg til å fortsette med et prosjekt?
  • Vær klar over at det å bli gjeldfri kan ta lang tid og vil kreve en stor innsats fra deg. Når du har valgt en strategi er det viktig å fortsette med den samme over lengre tid.

Få oversikt over personlig økonomi

Når du har gjort en grundig vurdering av deg selv og hvordan du går løs på prosjekter kan du tilrettelegge dette for økonomien din. For å gjøre dette bør du lage en oversikt over følgende i den økonomiske hverdagen din:

  • Fast inntekt
  • Faste utgifter
  • Månedsutgifter
  • Gjennomsnittlig forbruk
  • Potensielle ekstrautgifter
  • Gjelden din

Hvis du ikke allerede har et budsjett for privatøkonomien din er det på tide å lage et.

Du kan last ned vår gratis budsjett mal her

Hvor mye penger har du til overs hver måned etter regningene er betalt?

De aller fleste av oss har dårlig oversikt over hva vi bruker pengene våre til etter faste utgifter. Det du er nødt til å gjøre er å finne ut av hvordan du på en realistisk og god måte kan bruke disse på nedbetaling av gjeld. Dersom du har et pragmatisk syn på prosjekter kan det være lurt å lage en steg-for-steg-strategi. Her kan du enkelt regne ut hvor mye penger du kan avse til nedbetaling av gjeld.

Er du på den annen side en person som raskt går lei ting og trenger kontinuerlig motivasjon må du gå løs på gjelden din på en annen måte. Å tenke på nedbetalingen som et spill eller en lek kan være en god idé. Gi deg selv små (og gratis) belønninger hver gang du klarer å betale mer enn du gjør til vanlig. Når du har funnet strategien som fungerer best for deg som person og i hverdagen din bør du holde deg til den. Som sagt er dette et langtidsprosjekt og derfor skal du være sikker på at du løser det på riktig måte for deg.

bli kvitt gjeld

Bli gjeldsfri

Prioriteringer for å bli gjeldsfri

1. Prioriteringer på kort sikt

Jeg er lei for å si det, men hvis du skal bli gjeldfri for alltid blir du nødt til å gjøre noen prioriteringer. Vi mennesker er satt sammen slik at jo mindre motiverte vi er, jo vanskeligere er det å få til noe. Med andre ord må det være viktig for deg å bli gjeldfri. Det må faktisk være så viktig at du aktivt og kontinuerlig velger å bruke pengene dine på det. Det vil gå på bekostning av andre ting. I hverdagen er det en rekke ting du blir nødt til å omprioritere dersom du skal bli kvitt gjelden din. Det er en grunn til at du har gjeld og at den ikke forsvinner like raskt som du ønsker. Prioriteringer på kort sikt vil som oftest handle om ting du gjør fra dag til dag og fra uke til uke for å ha mer penger til overs. Noen gode tiltak for å begrense ekstraforbruket ditt er:

  • Ta med matpakke på jobb eller skole
  • Invester i en kaffe- eller te-avtale på bensinstasjon eller café – det er svindyrt å kjøpe kaffe ute i Norge
  • Gjør matbudsjettet ditt så effektivt som mulig; kjøp i større mengder og frys ned måltidsporsjoner
  • Unngå unødvendige besøk til restaurant eller café
  • Styr unna unødvendige innkjøp – hvis du skal bli gjeldfri raskere er det slutt på ubevisst shopping

2. Prioriteringer på lang sikt

bli kvitt gjeldenAlle monner drar og derfor er det prioriteringene du gjør i hverdagen som vil ha størst innvirkning på nedbetalingsbeløpene dine. Allikevel er det de store utgiftene som lager bulker i nedbetalings-prosjektet ditt.

Hvis du ønsker å bli gjeldfri bør du skrive opp en liste av prioriteringer. Og her kommer også motivasjonen din inn i bildet.

  1. Er det viktigere for deg å dra på ferie enn å betale ned på gjelden din?
  2. Har du mer lyst på et nytt kjøkken enn å bli gjeldfri?
  3. Trenger du en ny bil mer enn du trenger å bli kvitt gjelden?

Fordi vi drives av det som kalles umiddelbar behovstilfredsstillelse er det svært utfordrende å beholde fokuset på målet om å bli gjeldfri. Derfor bør du sørge for å ha gode rutiner når du står overfor disse valgene.

Lag deg en sjekkliste over ting du må tenke gjennom før du booker flybilletter eller kjøper deg noe dyrt og fint:

  • Hvordan kommer dette til å påvirke nedbetalingsplanen min?
  • Ønsker jeg meg denne tingen eller opplevelsen mer enn jeg ønsker å bli gjeldfri?
  • Vil denne utgiften bidra til at nedbetalingen min stopper opp. Eller enda verre, at jeg får mer gjeld?
  • Finnes det noen billigere alternativer til det jeg ønsker meg?

Tidsramme for å bli gjeldfri

1. Tenk realistisk

Hvis du har en betydelig gjeld kommer det til å ta deg ganske lang tid å bli fri fra den. Dette må du ta innover deg. Når du setter opp strategien og nedbetalingsplanen din bør du også se over når det er realistisk å bli gjeldfri.

  1. Er det snakk om måneder?
  2. Er det snakk om År?

Hvis du skal nå målet ditt blir du nødt til å holde motivasjonen gående gjennom hele nedbetalingsperioden. Hvis du skal nå det raskere enn nedbetalingsplanen din tilsier i dag må denne motivasjonen være sterk.

En god forebyggingsmetode for å bli demotivert er å akseptere hvor lang tid det vil ta deg å bli gjeldfri.

2. Ikke sett urealistiske mål

Å sette urealistiske mål for seg selv er en sikker metode for å bli skuffet. Mens hvis du tar deg et par minutter i oppstarten til å innse hvor omfattende prosjektet er stiller du sterkere gjennom hele prosessen. Da slipper du å stoppe opp fordi du ”møter veggen” eller å bli demotivert i løpet av nedbetalingsperioden.

Det kan også være en god idé å gi deg selv litt slingringsmonn. Dette bør du ha i hverdagsbudsjettet ditt uansett. Men for å lykkes med et langtidsprosjekt er det kritisk. En god tommelfingerregel er 10-15% ekstratid. Hvis du regner ut at det er realistisk å bli gjeldfri i løpet av 5 år gjør du lurt i å legge til 6-8 måneder. Da tar du høyde for uforutsette utgifter og hendelser i løpet av nedbetalingsperioden din.

3. Slik beregner du tidsrammen din

Som nevnt over er det kritisk å tenke realistisk og pragmatisk når du skal beregne tidsrammen din. Så lenge du får til det er det to måter å beregne når du vil bli kvitt gjelden din. Den første, og den mest offensive, er å bestemme deg for når gjelden skal være nedbetalt. Si eksempelvis at du har 150.000 kroner i gjeld og ønsker å bli gjeldfri på tre år. Da ser regnestykket slik ut:

150.000/3 = 50.000 kroner

50.000/12 = 4167 kroner

For å gjøre nedbetalingen til en virkelighet innen fristen din må du altså klare å sette av nesten 4200 kroner til gjelden din fra måned til måned. Med denne metoden må du justere hverdagen din i henhold til målet ditt, og ikke omvendt. Sånn sett har strategien både fordeler og ulemper. Den største fordelen er at gjelden blir nedbetalt på kortere tid – så lenge økonomien din kan håndtere det. Med en kortere nedbetalingstid vil også totalkostnaden på gjelden din bli mindre, spesielt hvis det er snakk om lån uten sikkerhet. Ulempen er at det kan være vanskelig å holde seg til tidsfristen. Og da er det som vi har kikket på tidligere lett å bli demotivert.

Den andre måten å beregne nedbetalingsperioden din på er ved å bruke budsjettet ditt. Når du ser hvor mye penger du har til overs hver måned kan du enkelt finne ut av når du vil bli gjeldfri. La oss si at du har 200.000 kroner i gjeld og kan avse 2500 kroner i måneden til gjelden din. Da ser regnestykket slik ut:

200.000/2500 = 80 måneder

80/12 = 12 år

Fordelen med denne strategien er at du bruker reelle tall for å beregne nedbetalingsperioden din. Da tar du høyde for uforutsette utgifter, samt realiteten i hverdagsøkonomien din. Dette vil gjøre det enklere å holde seg til månedsbeløpene. Ulempen er selvfølgelig at det tar lengre tid å bli kvitt gjelden.

Refinansier gjelden for bedre frihet

Prioritering nummer én når du jobber mot gjeldfrihet er å gjøre gjelden din så billig som mulig. Med andre ord at du betaler så lite som mulig for å ha gjelden hos selskapet eller banken du har lånt pengene fra.

1. Refinansiering av gjeld uten sikkerhet

Gjeld uten sikkerhet er den du har i forbrukslån, smålån, eller kredittkortgjeld. Og disse lånene er svært dyre.

Det er helt vanlig at den effektive renten ligger på mellom 16% og 25% prosent. Denne typen gjeld baserer seg som oftest på annuitet, som betyr at renten legges på det resterende lånebeløpet hver eneste måned. Dette er også grunnen til at nedbetalingstid har så enorm innvirkning på totalkostnaden av et forbrukslån.

Ved siden av nedbetalingsperioden din er det den effektive renten som har størst innvirkning på kostnaden av gjelden din. Derfor skal du alltid strebe etter å betale en så lav rente som mulig på gjeldsbeløpet ditt.

Hvis du har gjeld uten sikkerhet over en lang tidsperiode kan det godt hende at refinansiering er et godt alternativ for begrensing av kostnader.

2. Tips til å refinansiere gjeld uten sikkerhet

  1. Sjekk om du kan få dekket inn gjelden i boliglånet ditt.
  2. Ta kontakt med en lånemegler. Da kan du søke hos flere aktører samtidig. Slik får du best rente.

Når du refinansierer tar i du i praksis opp et nytt lån for å betale ned på gjelden din. Dette er spesielt gunstig hvis du har gjeld hos mer enn én bank og betaler dobbel rente og termingebyrer. Ved å ta opp et refinansieringslån blir du sittende igjen med en oppsamlet gjeld som du betaler én rente og ett termingebyr på. I jobben mot å bli gjeldfri vil dette være veldig mye gunstigere enn å ha gjeld stående hos flere aktører.

3. Refinansiering av gjeld med sikkerhet

Hovedandelen av gjeld blant husholdninger i Norge er gjeld vi har på boligen vår, altså boliglån. Et boliglån er lån med sikkerhet.  I disse lånene tas det opp pant i boligen din. Som også er grunnen til at renten er så veldig mye lavere på lån med sikkerhet. Det som er viktig å huske på er at selv om renten er lav, er lånebeløpet høyt. 3% av 1.000.000 kroner er 30.000 kroner. Også for boliglån er det vanlig med annuitetslån, hvor renten beregnes av resterende gjeld fra måned til måned. Derfor vil bare noen få endringer i prosent eller promille ha betydning for nedbetalingsbeløpet ditt.

4. Tips til å refinansiere gjeld med sikkerhet

  1. Ta kontakt med banken din å hør mulighetene
  2. Sammenlign renter hos finansportalen
  3. Ta kontakt med 5 av bankene som tilbyr den laveste renten å hør om de kan tilby en bedre løsning enn du har idag.
  4. Bak inn gjeld på forbrukslån og kredittkort.

Hvis du vurderer refinansiering av gjeld med sikkerhet er det alltid lurt å starte hos banken din. Skaff deg en oversikt over markedet og hvordan dine lånevilkår passer inn i det. Hvis du betaler mer enn markedstrenden tilsier at du skal bør du gjøre banken din oppmerksom på det. Forhør deg om det er mulig å få til en rentejustering på lånet ditt. Alle monner drar og hvis du kan betale mindre i rente på et stort lånebeløp er det gunstig for nedbetalingsperioden din. Hvis den eksisterende banken din ikke er villig til å hjelpe deg kan du forhøre deg hos andre tilbydere. Vær imidlertid oppmerksom på at markedet er som det er. Hvis du allerede har de beste vilkårene mulig må du legge opp nedbetalingsstrategien din i henhold til dette.

Kredittkortgjeld

De aller fleste med gjeld i Norge har som nevnt gjeld med sikkerhet på boligen sin. Dette er store lånebeløp som det uansett kommer til å ta en del år å bli kvitt. Hvis du jobber for å bli gjeldfri bør du derfor prioritere de små og dyre lånene dine først. Kredittkortgjeld er av denne typen.

kredittkortgjeld

1. Kvitt deg med kredittkortgjeld

Gjeld du har på kredittkort kan være svært utfordrende å bli kvitt. Det er fordi kredittkortselskapene i Norge lar deg velge hvor mye du ønsker å betale ned fra måned til måned. Hos de aller fleste er det kun minstebeløpet som må betales når fakturaen kommer. Hvis økonomien er stram er det både fristende og enkelt å legge seg til en vane hvor man nedprioriterer kredittkortgjelden. Du betaler minstebeløpet hver måned og tenker ikke noe mer over det.

I praksis betaler du da for et lån som aldri blir mindre; du betaler villig for å ha gjeld. Dersom du ønsker å bli gjeldfri er du nødt til å ta tak i kredittkortgjelden din og legge opp en nedbetalingsplan. Ja, det er fristende å betale minstebeløpet og heller bruke pengene på andre ting.

Bruk et par minutter på å ta innover deg hvor mye du faktisk har i kredittkortgjeld. Deretter kan du legge på rentene du betaler på lånebeløpet ditt. Som oftest vil denne enkle øvelsen føre til en god del motivasjon for å bli kvitt gjelden.

2. Tips for nedbetaling av kredittkortgjeld

Når du skal gå løs på kredittkortgjelden din bør du alltid starte med øvelsen over. Denne gir deg et reelt bilde av gjeldssituasjonen du står i. Uansett om det er snakk om et par tusen eller flere hundre er det viktig at du tar innover deg hvordan kredittkortgjelden din påvirker hverdagsøkonomien.

Den kanskje beste motivasjonen for å ta fatt på gjelden din er å lage en liste over ting du kunne ha brukt pengene dine på hvis de ikke gikk til renter og nedbetaling. Da blir innvirkningen kredittkortgjelden din har mer konkret – og mer motiverende å gjøre noe med. Videre kan det være en god idé å bryte ned gjelden i dagsbeløp, spesielt når du har mye i kredittkortgjeld. Når du gjør dette blir det en mer håndterbar oppgave å gjøre noe med gjeldssituasjonen din.

Se på eksempelet under:

Minn deg selv på listen over ting du kan bruke pengene dine på når du er blitt gjeldfriNår du kjenner at motivasjonen daler og kredittkortgjelden virker som en ren umulighet kan du gjøre følgende:

  • Minn deg selv på hvorfor du har bestemt deg for å jobbe mot å bli gjeldfri
  • Husk at hverdagsøkonomien din vil bli bedre når du er blitt gjeldfri
  • Husk at kredittscoren din vil bedres når du er blitt gjeldfri
  • Minn deg selv på at ved å være tålmodig og målrettet kommer du til å bli gjeldfri innen tidsrammen din

Forbrukslångjeld

1. Kvitt deg med forbrukslån

Forbrukslångjeld har én fordel i sammenligning med kredittkortgjeld. Dette er at du er nødt til å betale faste månedsbeløp på forbrukslånet ditt. Du kan altså ikke velge å kun betale for rentene dine. Det blir imidlertid mer og mer populært blant tilbydere av forbrukslån å tilby en såkalt avdragsfri periode. Dette vil i praksis være det samme som med kredittkortgjeld du kun betaler minimumsbeløpet på. Selv om det er lett å falle for fristelsen bør du absolutt holde deg unna de avdragsfrie periodene som tilbys. Da skyver du bare problemet foran deg, og veien til å bli gjeldfri blir lengre og tyngre. Hold deg til de faste månedsavdragene, så legger du deg til vanen å betale ned på gjelden din

2. Gjør nedbetalingsperioden så billig som mulig

Som nevnt bør du alltid strebe etter å gjøre nedbetalingsperioden din så rimelig som mulig. Det betyr å kvitte seg med den dyreste gjelden først. Hvis du har lån på boligen din pluss et forbrukslån skal du prioritere nedbetaling av forbrukslånet ditt. Bruk den strategien som fungerer best for deg. Men fokuser på gjelden uten sikkerhet før du går løs på boliglånet ditt. Når du skal nedbetale forbrukslångjeld er det også lurt å ta innover deg totalkostnaden på det resterende lånebeløpet ditt. Det er fort gjort å tenke på forbrukslånet bare som månedsgebyrene du betaler fast. Ved å se på den reelle kostnaden på gjelden din vil du sannsynligvis bli mer motivert til å kvitte deg med den.

3. Tiltak for å kvitte deg med forbrukslånet

  • Tiltak 1: Betal så mye som mulig, så ofte som mulig

Hvis du har penger til overs i slutten av måneden bør du så absolutt prioritere forbrukslånet ditt. Dette er selvfølgelig vanskelig. Det er mye mer behagelig å tenke på disse pengene som sparepenger. Eller penger du kan bruke på noe du har lyst til. Men hvis målet ditt er å bli gjeldfri må du prioritere deretter. Lag en regel på at det du har til overs ved månedsslutt eller dagen før neste lønning går til nedbetaling av gjelden din.

  • Tiltak 2: Se på nedbetaling av forbrukslånet som en mulighet

All gjeld er en belastning for alle som har den. Hvor tung denne belastningen er vil være helt avhengig av hvor stram privatøkonomien er. Men forsøk å tenke på nedbetalingen av forbrukslånet ditt som en mulighet, i stedet for en belastning. Når du er kvitt denne gjelden kan du fokusere på andre ting. Kanskje du kan avse mer penger til boliglånet? Ta deg en ferie du har hatt lyst på lenge? Kjøpe noe du ønsker deg? Når du kvitter deg med gjeld åpner du døren for nye muligheter.

  • Tiltak 3: Registrer et fast trekk i nettbanken din

Forskning viser om og om igjen at vi mennesker sliter med å gi slipp på ting. I et penge-drevet samfunn er dette mest relevant for inntekten vår. Når vi først har fått lønnen inn på konto er det tungt å bruke den på nedbetaling av gjeld. Du har sikkert allerede et fast trekk for månedsbeløpet på forbrukslånet ditt. Men hvis du har muligheten til det kan det være en god idé å registrere ett til. Sett opp et trekk som går umiddelbart etter at du har fått utbetalt lønnen din. Om dette er på 50 kroner eller 1500 kroner har ingenting å si. Så lenge pengene ”forsvinner” før du har fått en følelse av å ha dem vil det hjelpe nedbetalingsprosjektet ditt.

Nedbetalingsmetoder

Snøskredmetoden for å bli gjeldfri

Snøskredmetoden er en av to anerkjente strategier for å bli gjeldfri på en effektiv og bærekraftig måte. Denne strategien baserer seg på at du går etter gjelden med høyest rente først. Dette betyr for de aller fleste at de ikke fokuserer på det største lånet i første omgang, som som oftest er boliglånet en husholdning sitter med. Boliglån har en lav rente sammenlignet med andre lån på markedet, og koster deg derfor mindre penger i avgifter. Med snøskredmetoden setter du opp gjelden din i rekkefølge avhengig av rentene du betaler på den. Dette kan for eksempel se slik ut:

Kredittkort: 45.000 kroner i gjeld, Effektiv rente: 25%

Forbrukslån: 130.000 kroner i gjeld, Effektiv rente: 17%

Boliglån: 1.500.000 kroner i gjeld, Effektiv rente: 2,5%

I dette eksempelet vil du altså starte med kredittkortgjelden, gå over til forbrukslånet og deretter fokusere på boliglånet hvis du skal bruke snøskredmetoden.

Ideen her er å kvitte seg med den dyreste gjelden først. I noen tilfeller vil imidlertid den dyreste gjelden (med tanke på renteutgifter) også være den største.

Dette vil eksempelvis være i situasjoner hvor mesteparten av boliglånet er nedbetalt og forbrukeren sitter igjen med et betydelig forbrukslån. Dette betyr at lånet med høyest rente også er det største. For å motivere seg selv til å fortsette prosjektet med å bli gjeldfri vil snøskredmetoden være ugunstig i disse tilfellene. Da viser det seg at en annen strategi fungerer bedre.

Snøballmetoden for å bli gjeldfri

Snøballmetoden er også en anerkjent metode for å jobbe mot gjeldfrihet. Prinsippet i denne strategien er at man kvitter seg med den minste gjelden først. Her fokuserer du altså ikke på hvilken gjeld som har høyest rente. Med snøballmetoden handler alt om å kvitte seg med gjelden litt etter litt, og jobbe seg mot gjeldfriheten slik man ruller en snøball. Du starter i det små til å begynne med og ender opp med det største gjeldsbeløpet til sist. For å jobbe etter denne strategien setter du opp gjelden din i stigende rekkefølge. Dette kan for eksempel se slik ut:

Kredittkortgjeld: 10.000 kroner

Boliglån: 350.000 kroner

Forbrukslån: 450.000 kroner

Deretter fokuserer du på lånene hver for seg. Denne metoden sørger for en sterkere mestringsfølelse på et tidligere tidspunkt i nedbetalingsperioden. Fordi du begynner med et mindre beløp virker gjelden mer overkommelig. Og når du ser at du klarer å prioritere nedbetaling av gjelden din på liten skala blir det lettere å gå løs på de store beløpene. For de fleste låntakere i Norge vil det også være sånn at det største lånet er boliglånet. Men har du både kredittkortgjeld og forbrukslån kan det godt hende at disse ligger forholdsvis tett når det kommer til rente. Da er det godt å få betalt ned på de minste beløpene først.

Seieren som kommer med ett gjeldsbeløp nedbetalt vil fungere som sterk motivasjon til å fortsette med resten av gjelden.

Både snøskredmetoden og snøballmetoden er bevist å ha stor effekt på nedbetaling av gjeld. De sørger begge for å bryte gjelden opp i håndterbare porsjoner. Dette er svært viktig for å klare å holde motet oppe på veien til gjeldfrihet. Det viktigste er imidlertid alltid at du finner den metoden som fungerer best for deg som person og privatøkonomien din. Her er det lurt å se tilbake på hvordan du motiveres mest og bruke strategien som gir deg sterkest mestringsfølelse.

Forbli gjeldsfri for alltid

1. Hold deg unna ny gjeld

Det første du bør gjøre når du har blitt gjeldfri er å gå ut og feire. Det er en enorm prestasjon å ha kvittet seg med gjeld. Og det fortjener oppmerksomhet. Når du er blitt gjeldfri – og feiret det – er det all
er viktigste du kan gjøre å holde deg unna ny gjeld.

Hvis du kommer over fristelsen er det viktig å huske på flere ting.

  • Hvor hardt du jobbet for å bli gjeldfri.
  • Er det verdt dette arbeidet enda en gang?
  • Finnes det en annen økonomisk løsning for situasjonen din enn å låne mer penger?

Den andre er listen over alle de tingene du motiverte deg med for å bli gjeldfri. Disse tingene er nå en realitet. Hvis du tar opp et nytt lån eller opparbeider deg mer kredittkortgjeld er du tilbake der du startet. Selv om du skal holde deg unna ny gjeld, betyr dette på ingen måte at du ikke kan ha kredittkort.

Så lenge du administrerer kreditten din på en forsvarlig måte er kredittkort svært fordelaktige. Bare sørg for at du ikke går i fellen igjen. Hold deg unna forbruk som fører til unødvendige rentegebyrer og mer gjeld.

gjeldsfri

2. Bruk strategiene dine etter du har blitt gjeldfri

Du klarte å bli gjeldfri fordi du satte i gang en rekke strategier for å få det til. Bruk disse strategiene i hverdagsøkonomien også etter du har kvittet deg med gjelden din.

Hvis du ønsker deg noe kan du nå bruke nedbetalingsmetoden din til å spare penger. Gå til verks med den strategien som fungerte best for deg. I stedet for å ta opp lån har du nå mestret en svært god sparemetode.

  • Sett opp mål og tidsrammer.
  • Registrer faste trekk på kontoen din; lag en egen konto dedikert helt og holdent til realisering av det du ønsker deg.

Dette vil bidra til en forsvarlig og bærekraftig privatøkonomi som holder deg gjeldfri for alltid.