Hjem Personlig økonomi Rabatter på kredittkort: Hvor mye kan kredittkortselskapene egentlig skryte av?

rabatter på kredittkort

Rabatter på kredittkort: Hvor mye kan kredittkortselskapene egentlig skryte av?

Oppdatert 20.03.2021 Sparing

Å få rabatter, bonuspoeng og cashback hver gang du trekker kredittkortet ditt kan virke forlokkende – men hvor mye kan du egentlig spare?

Det er en jungel av kredittkort der ute. Faktisk finnes det over 300 forskjellige kredittkort i Norge. Nesten alle tilbyr forskjellige fordeler utover det å låne penger, som for eksempel reiseforsikring. Men under 10 prosent av kortene gir deg penger tilbake når du handler.

I denne prissjekken har vi undersøkt de kortene som tilbyr ulike cashback, bonuspoeng og rabatter.

Men vær advart, kredittkortselskapene gir ikke disse fordelene fordi de er snille. Baktanken er å lokke deg til å bruke kredittkortene mer. Hvis du ikke betaler hele kredittkort-regningen din i tide, så begynner dyre renter å løpe, og det vil eliminere alle fordelene du måtte oppnå med fordelsprogrammene. Så sørg alltid for at kredittkortene er betalt tilbake i sin helhet hver måned.

Hvor langt kan du reise gratis?

Reis jorden rundt gratis, bare ved å bruke kredittkortet. Høres det for godt til å være sant? Vi har sett nærmere på tre populære kredittkort som tilbyr miles eller bonuspoeng som du kan bruke til å fly gratis med.

Et premiss i testen er at vi kjøper varer på kredittkortet for 100.000 kroner.

KredittkortOpptjeningÅrsgebyr
Norwegian kredittkort1% CashPoints på alle varekjøp gjort med kortet. CashPoints kan brukes til å kjøpe flybilletter hos flyselskapet Norwegian.0 kroner
Flying Blue ClassicFlying Blue Classic gir deg 10 miles per 100 kroner når du handler med kortet. Miles kan brukes til å fly med KLM, Air France og partner flyselskaper.395 kroner
SAS EuroBonus Classic American Express CardHver 100 kroner brukt gir deg 10 EuroBonus Ekstrapoeng. Poengene kan brukes til å fly med SAS og partner flyselskaper.390 kroner

Så hvor langt kan vi fly etter å belastet kortene med 100.000 kroner?

Norwegian kredittkort: Vi får 1000 CashPoints (verdi 1000 kroner) som vi kan bruke til å kjøpe flybilletter hos flyselskapet Norwegian. En rask sjekk på nettsiden til Norwegian viser at det er en rekke destinasjoner vi kan fly til for under tusenlappen. Lengst unna i skrivende stund er Kypros, til en pris på rundt 700 kroner.

Flying Blue: Flying Blue er KLM og Air France sitt bonusprogram. Det er to forskjellige kredittkort knyttet til dette programmet. Vi tar her utgangspunkt i det billigste kredittkortet, Flying Blue Classic. Med det kortet får vi 10.000 miles. Det er kompliserte regler for hvordan man kan bruke disse miles, men ifølge kalkulatoren på nettsiden så kan vi fly fra Oslo til London for 7500 miles. 

SAS EuroBonus American Express: Det er tre forskjellige SAS EuroBonus American Express kort. Vi tar her utgangspunktet i Classic, som er det billigste kortet. Ifølge nettsiden vil vi motta 13.000 EuroBonus Ekstrapoeng, noe som tilsvarer en flybillett til Berlin en vei. Dette inkluderer 3000 EuroBonus som man mottar i velkomstbonus.

Konklusjon: Vi kommer oss til Kypros, London og Berlin ved å bruke de tre kredittkortene. Det er kanskje ikke den jorden rundt-reisen vi hadde drømt om, men det viser at vi enkelt kan spare opp en gratis flybillett ved å bruke riktig kredittkort. Det er imidlertid viktig å huske at både Flying Blue og SAS EuroBonus American Express har dyre årsgebyrer.

Så mye kan du spare på drivstoff

Det er svært mange kredittkort som tilbyr rabatter eller cashback på drivstoff. Her har vi undersøkt hvor mye du kan spare på å betale med riktig kredittkort når du fyller opp tanken (kun et utvalg av testens kredittkort vises under).

Premisser i testen:

  • Gjennomsnittlig årlig kjørelengde per personbil på 12.000 kilometer.
  • Gjennomsnittlig drivstofforbruk på 1 liter per mil.
  • Pumpepris på 15 kroner literen.
KredittkortOpptjening / rabattÅrlig besparelseVilkår
DNB Mastercard3 prosent rabatt på drivstoff og alt du handler på alle bensinstasjoner i Norge og utland.540 kronerMaks bensinrabatt 1500 kr året.
NAF XtraPå Circle K/Best stasjoner i Norge får du 60 øre/l i rabatt når du betaler med NAF Xtra.720 kronerForutsetter NAF-medlemskap.
Landkreditt MasterCard40 øre drivstoffrabatt på alle Circle K-stasjoner.480 kroner 
Esso MasterCard40 øre rabatt per liter drivstoff på Esso480 kroner 
Shell MasterCardShell MasterCard fra Ikano Bank gir deg 40 øre/l i fast bonus.480 kroner 
365Privat MasterCard365Privat MasterCard gir cashback på 3,65 prosent på alle Esso-stasjoner. I tillegg får du 34 øre ekstra rabatt per liter drivstoff på Esso-stasjoner i Norge.1065 kronerMaksimalt utbetalt cashback er 2000 kr de siste 12 måneder.
Flexi Visa4% rabatt når du fyller bensin.720 kronerMaks bonusutbetaling er kr 200 per måned / kr 2000 per år.

Konklusjon: Fyller du opp tanken hos Esso, sparer du mest (1065 kroner) ved å bruke 365Privat MasterCard. For alle andre bensinstasjoner, bruk Flexi Visa (sparer 720 kroner). Vi får altså en teoretisk årlig besparelse på 700-1000 kroner året ved å bruke beste kredittkort.

Det er en fare for at man velger å fylle tanken på bensinstasjoner som selger dyrere drivstoff bare for å oppnå rabatten. De fleste av kredittkortene er nemlig knyttet opp mot bestemte kjeder. Prisforskjellen mellom bensinstasjonene kan imidlertid være større enn rabatten du oppnår på kredittkortet, så ikke gå i ”lojalitetsfellen”.

Klær, dagligvarer og elektronikk

Cashback på alt du kjøper eller bara på det som er viktig for deg? De fleste av kredittkortene tilbyr kun rabatter i bestemte kategorier, for eksempel dagligvarer eller elektronikk.

Det er også vanlig at kortene setter et maksbeløp på for hvor mye du kan spare i løpet av året. Å få 2 prosent cashback på alle kjøp for opptil 100.000 kroner kan høres mye ut, men regner du på det, så gir det en maksimal besparelse på kun 2000 kroner i året.

Her er kredittkort som gir ulike former for cashback og som er populære å bruke i hverdagen:

KredittkortOpptjeningVilkår
Komplett Bank MasterCardBonusopptjening 3 % bonus på alle kjøp hos Komplett.no og Blush.no 2 % bonus på alle kjøp av varer på Internett. 1 % bonus på alle øvrige varekjøp.Maksimal opptjening av bonuspoeng er 500 per måned og 2 000 siste 12 måneder.
 Flexi Visa4 prosent bonus på sportsutstyr, bensin, flyreiser, elektronikk eller klær og sko. Du velger selv hvilken kategori du vil ha bonus fra.Maks bonusutbetaling er kr 200 per måned / kr 2 000 per år.
Coop MastercardKjøpeutbytte + 1 prosent medlemsbonus på alt du handlerGjelder all handel opp til kr 250 000 pr år
Ikano Visa1 prosent rabatt på daglig. Hver måned får du rabatt hos samtlige brukersteder tilknyttet én bestemt bransje.Maks samlet rabatt for faste rabatter og månedsrabatter er på 5000 kr per kalenderår.
Trumf Visa2 prosent Trumfbonus på alle kjøp hos Meny, Kiwi, Ultra, Spar, Flust, Eurospar, Joker, Jacobs og Centra. Du får 0,5 prosent på alle andre kjøp, men ikke hos konkurrerende dagligvarebutikker. 

Er kredittkortselskapenes fordelsprogrammer verdt det?

Brukt ansvarlig så kan kredittkortenes fordelsprogrammer gi deg noen kroner ekstra i måneden. Men du blir ikke millionær av det. Felles for alle kredittkortene er at man må bruke mye penger for å få noen få kroner tilbake. For en barnefamilie kan man kanskje spare 6-8000 kroner i året.

Problemet er at mange er forvirret rundt hvordan de kompliserte fordelsprogrammene fungerer. Manglende klarhet rundt disse programmene innebærer også at mange går glipp av fordeler de ellers kunne ha mottatt. Det er også mange som misforstår og tror at kredittkortene er mer generøse enn de i virkeligheten er.

  • Det er også et annet problem med disse kredittkortene: De lurer deg til å bruke mer enn du ellers ville ha gjort.

En studie utført av Federal Reserve Bank of Chicago dokumenterte at kredittkortbrukere bruker mer penger når kredittkortet er knyttet til et cashback-program enn ellers, og at fordelene de mottar sjelden er store nok til å gjøre opp for det. Ikke bare bruker de mer, men de får også mer gjeld.

Andre undersøkelser har vist at vi statistisk sett bruker typisk 15 til 23 prosent mer når vi betaler med kredittkort.

Hvis du betaler hele utestående beløp hver måned og har selvdisiplin nok til ikke å bruke mer penger enn du ellers ville gjort, så kan kredittkortenes ulike fordelsprogrammer være for deg. For alle andre: Vær forsiktig!

Kilder

Why Do Banks Reward Their Customers to Use Their Credit Cards?