Hjem Personlig økonomi Hvordan investere i kryptovaluta

investere i kryptovaluta

Hvordan investere i kryptovaluta

Oppdatert 10.12.2021 Investering

Det er flere måter å investere i kryptovaluta på.

Hvilken metode man velger, avhenger av hvor mye man ønsker å investere av risiko og penger.

Det er stor risiko forbundet med å investere i kryptovaluta, spesielt på kort sikt. Kryptovaluta er opprettet slik at man skal ha en valuta som fungerer på nett uansett hvor man befinner seg i verden.

I dag må man forholde seg til omregningskurser i forhold til valutaen man har og valutaen man skal betale. I fremtiden ønsker man å ha en valuta hvor det ikke er nødvendig å veksle, men som fungerer akkurat like bra i USA som den gjør i Norge.

Det betyr ikke at man ikke har forskjellige kryptovalutaer også på nett, men de er ikke bundet til et geografisk sted. Bitcoin, som er den første kryptovalutaen, har fått mange avarter siden den kom på markedet.

I dag har kryptovaluta en utfordring i forhold til at hver transaksjon krever såpass mye datakraft å få utført at en tr3ansaksjon kan ta inntil flere minutter å utføre. I forhold til at en transaksjon med en annen valuta kan utføres flere av i sekundet, så er dette en stor utfordring. Men man forventer at dette blir løst.

Man må jo huske hvordan mange produsenter av memory og CPU til datamaskiner for lengst har ment at man hadde nådd grensen i forhold til hva som er fysisk mulig, men kort tid etter har man mangedoblet denne kapasiteten. Dette kommer kommer sannsynligvis også til å skje med teknologien bak kryptovaluta.

Vær oppmerksom på at verdien har variert mye

Når man skal investere i kryptovaluta, bør det skje i visshet om at dette er en valuta som har variert svært i verdi de siste årene.

I 2017 hadde bitcoin et stort hopp, men den falt vesentlig fra sitt høyeste punkt i desember 2017. Nå i 2021 har den nådd all-time high på over 600 000 norske kroner. Toppen i 2017 var på underkant av 200 000 kr.

Mange tror Bitcoin kommer til å bli verdt over en million doller innen får år.

Sjekk bitcoin kurs her

Hvis man skal investere i kryptovaluta bør man derfor være oppmerksom på risikoen, og man bør sette seg godt inn i hva som skjer rundt valutaen. Denne bør analyseres som ett hvert annet produkt man ønsker å investere i, og man bør ikke bestemme seg for at fremtiden for valutaen er selvskrevet. Mange har tro på kryptovaluta vil stige vesentlig i verdi, men man er avhengig av at valutaen vinner en tillit i markedet. Ofte vil det avhenge av hvem som støtter den.

Hvis det er risiko knyttet til et betalingsmiddel, som man for mange år siden mente det var ved å benytte betalingsmidler på internett, så hjelper det om usikkerheten støttes med tillit fra selskaper med makt til å fjerne usikkerhet, som for eksempel er hva kredittkortselskapene gjorde i forbindelse med handel på nett.

I dag er det skapt usikkerhet rundt kryptovakuta ved at flere banker forbyr sine ansatte å handle kryptovaluta, mens land som Kina ønsker å regulere bruken av kryptovaluta. Dette er noe man må regne med når denne valutaen kan true verdien til andre valutaer over tid.

Investering i større beløp

Det er flere måter å investere i kryptovaluta på. Hvis man skal investere større beløp, er det viktig å knytte kontakt med et selskap som håndterer dette.

Større transaksjoner krever at man vet at transaksjonene håndteres med full sikkerhet og tillit. Det finnes flere meglere som håndterer dette. Noen useriøse vil også forsøke seg på markedet, men hvis du holder deg til de som er kjente, så vet du at du blir håndtert seriøst.

De største børsene på markedet i dag er Coinbase, Binance, Kraken og Crypto.com.

Tips: Guide til å kjøpe Bitcoin

Wallet for kryptovaluta

Når du investerer i Bitcoin eller annen kryptovaluta er det viktig at du lagrer disse på et trygt sted. De fleste børser lar deg lagre kryptovaluta på deres plattformer, men den helt klart sikreste måte er å bruke hardware wallets. Eksempler på populære hardware wallets er Ledger Nano og Trezor One og Trezor T

Mining av kryptovaluta

Den tredje måten man kan benytte for å investere i kryptovaluta, er ved å bidra til den teknologiske prosessen ved å foreta transaksjoner og å produsere ny valuta.

Man får betalt for å tilby sin datakraft i en mengde kryptovaluta i forhold til mengde datakraft. Man kan kjøpe ferdig PCer som er beregnet for dette, eller man kan forsøke seg med egen hardware, selv om man som oftest ikke alene klarer å tilby nok kraft. Man kan i stedet bli medlem av ”mine”-nettverk.

Kilder:

https://1bitcoin.no/
https://www.nettavisen.no/tjeneste/kryptovaluta/