Hjem Personlig økonomi Hva er privatlån?

privatlån

Hva er privatlån?

Marius Thauland Oppdatert 31.08.2020 Lån

Dersom du vurderer privatlån, har du en rekke forskjellige alternativer å velge blant. Disse vil selvfølgelig avhenge av den økonomiske situasjonen din, men for mange vil både lån med og uten sikkerhet være aktuelle muligheter.

For å navigere i lånemarkedet på en informert måte er det viktig at du gjør deg kjent med de forskjellige alternativene du har tilgang på. Som med alle lån har disse både positive og negative sider ved seg. Og jo bedre du kjenner til dem, jo lettere vil det være å gå for den låneløsningen som passer best for deg.

I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om såkalte privatlån og hvordan disse skiller seg fra andre finansieringsløsninger på markedet.

Privatlån i Norge

Hvis du har sett på mulighetene for å låne penger har du helt sikkert kommet over ordet privatlån. Dette er en fleksibel finansieringsløsning som har kort behandlingstid og forholdsvis lav terskel for godkjenning av lånesøknader. Privatlån kalles også for forbrukslån i Norge, og er lån uten sikkerhet.

Når du søker om privatlån tas det ingen pant i hus, bil eller andre eiendeler for å godkjenne lånesøknaden. Långiver vurderer kun inntekten din opp mot ønsket lånebeløpet, i tillegg til å gjennomføre en kredittsjekk. Så lenge du har høy nok inntekt og kredittsjekken din godkjennes vil du få innvilget privatlånet. I motsetning til lån med sikkerhet er det altså forholdsvis få kriterier som stilles på privatlån i Norge. Men et lån uten sikkerhet kommer også med en stor bakside.

Når långiver ikke stiller sikkerhet i noen av eiendelene dine tar de også en veldig mye større risiko. I praksis betyr dette at privatlån har en betraktelig høyere rente enn lån med sikkerhet.

Sumo Finans anbefaler

Rated 5 out of 5
Søk nå Annonselenke

10000 - 500000 kr

Lånebeløp

Fra 6.86 - 50.00 %

Eff. rente

21 år

Min. alder

1 dag

Utbetaling

Annonselenke Søk nå
Rated 5 out of 5
(1 Anmeldelser)
Eksempelrente: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341

Renter og nedbetalingstid på et privatlån

Et lån uten sikkerhet medfører større økonomisk risiko både for låntaker og långiver. Derfor er privatlån kostbare. Det er helt vanlig at effektiv rente ligger på mellom 15% og 20%.

Les mer om rentebetingelser og vilkår her.

Dersom du vurderer å søke om privatlån til privat bruk er det altså svært viktig å holde renten så lav som mulig. Den beste måten å gjøre dette på er ved å benytte seg av en eller flere anbudssider. Her blir søknaden din sendt ut til flere långivere på én gang og du mottar de beste tilbudene i retur.

Når vi snakker om en god rente på privatlån er alt under 20% bra og alt under 15% veldig bra. Tommelfingerregelen er også at jo høyere lånebeløpet ditt er, jo lavere vil rentetilbudet ditt bli. Husk imidlertid på at rentetilbud er helt individuelle og beregnes på bakgrunn av inntekt, lånebeløp og kredittscore. I tillegg til effektiv rente vil nedbetalingsperioden ha størst innvirkning på kostnaden av et privatlån. Med en lengre nedbetalingstid blir renteutgiftene større, og visa versa.

Bruksområder for privatlån

En av de absolutt største fordelene med et privatlån er hvor fleksibelt det er. Fordi det ikke tas noen pant av långiver stilles det heller ingen krav til hvordan du skal bruke pengene. Privatlån er i så måte markedets frieste lån og kan hjelpe deg med å realisere en hel del ønsker og drømmer.

I Norge bruker flesteparten av låntakerne et privatlån på oppussingsprosjekter i hjemmet. Men det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva et privatlån kan hjelpe deg med.

Du kan låne til drømmeferien, eller til drømmebilen. Privatlån kan også hjelpe deg med nedbetaling av gjeld, eller fungere som finansieringsløsning til bryllup. Uansett hva du låner pengene til er det imidlertid svært viktig å huske på at du låner uten sikkerhet. Det betyr at lånet er kostbart og at du må gjøre en grundig vurdering av hvor mye du ender opp med å betale totalt sett før du takker ja.

Forskjellene på privatlån og kredittkortgjeld

Det er tre store forskjeller på kredittkortgjeld og privatlån. Først og fremst har utestående beløp på kredittkort som oftest en veldig mye høyere effektiv rente enn privatlån.

  • Dette vil selvfølgelig avhenge av lånebeløpet ditt, men det er helt vanlig at renten på kredittkort ligger på rundt 25%.

For det andre er det også stor forskjell på hvor mye du kan låne med henholdsvis et kredittkort og et privatlån. Førstnevnte har som oftest en maksimal kredittramme på cirka 100.000 kroner, med mindre du holder et eksklusivt kredittkort. I privatlån kan du låne inntil 500.000 kroner uten sikkerhet. Den kanskje viktigste forskjellen på privatlån og kredittkortgjeld handler imidlertid om faste månedsavdrag.

Med kredittkort er det mulig å skyve gjelden foran seg ved hjelp av å betale minstebeløpet på kredittkortfakturaen. Selv om visse privatlån kommer med muligheten for avdragsfrie perioder er de alltid basert på faste månedsavdrag.

Fordeler og ulemper med et privatlån

Som nevnt er privatlånets sterkeste kort at det er så fleksibelt. Du kan bruke lånebeløpet på akkurat hva du vil, og privatlån er det eneste lånealternativet som tilbyr dette per i dag. I alle fall med nedbetalingstid på inntil 15 år. Videre har privatlån svært rask behandling- og utbetalingstid. Fordi banken kun trenger å sjekke inntekten og betalingshistorikken din kan du i noen tilfeller få svar på under timen.

Utbetaling av lånebeløpet skjer som oftest i løpet av 1-2 virkedager. Altså gir privatlån deg full frihet og rask tilgang på penger. Den største ulempen med privatlån ligger i lånets usikre natur. Når du låner uten sikkerhet blir rentekostnadene skyhøye, spesielt når du sammenligner med lån med sikkerhet. Husk også på at en lengre nedbetalingsperiode betyr et dyrere lån totalt sett. Derfor bør du alltid forsøke å betale ned på lånet ditt så raskt som mulig.

Viktige ting å huske på når du skal søke om privatlån

Effektiv vs. nominell rente: De fleste tilbydere av privatlån i dag reklamerer med nominell rente. Men det er den effektive renten du som låntaker kommer til å måtte betale. Nominell rente tar kun høyde for kostnaden av å låne pengene. I effektiv rente er også gebyrer innbakt, og denne ligger derfor som oftest et par prosent høyere.

Nedbetalingstid: Det kan virkelig ikke presiseres nok. Når det kommer til privatlån, og lån uten sikkerhet generelt, bør du holde nedbetalingsperioden din så kort som overhodet mulig. Dette vil spare deg for en hel del renteutgifter i det lange løp.

Sett opp et budsjett: Før du i det hele tatt søker om et privatlån er det viktig å sette opp et budsjett for privatøkonomien din. Da får du en god oversikt over hvor mye penger du har til å betjene et privatlån i måneden.