Hjem Personlig økonomi Et lån uten sikkerhet kan være en god løsning

lån uten sikkerhet kan være en god løsning

Et lån uten sikkerhet kan være en god løsning

Marius Thauland Oppdatert 31.08.2020 Lån

Forbrukslån har et utrolig dårlig rykte på seg som finansieringsløsning. Og det er i mange tilfeller heller ikke så rart. Med høye renter og ingen annen sikkerhet enn din inntekt er dette lån som kan bli dyrt. Og grunnen til at det er dyrt, er fordi banken tar en viss risiko.

Likevel er det visse situasjoner hvor forbrukslån kan være en smart vei å gå. Du kan nemlig ende opp med bedre vilkår på gjelden din enn de du har i dag. Og hvis det er mulig å redusere renteutgiftene dine bør du absolutt gjøre det.

Her tar vi en titt på når refinansiering med forbrukslån lønner seg. Samt hvordan du bør gå fram for å skaffe deg et så billig forbrukslån som mulig.

Derfor kan forbrukslån lønne seg

Det er ikke til å komme unna at forbrukslån er kostbare lån. Allikevel finnes det visse andre lån som er enda dyrere. Kredittkortgjeld og smålån er gode eksempler på dette. Her ligger rente virkelig skyhøyt, og dette er derfor gjeld du bør kvitte deg med.

Generelt sett er det slik at jo mer du låner uten sikkerhet, jo lavere vil renten ligge. Det er fordi banken tjener mer penger totalt sett på et dyrere lån. Sannsynligheten er også større for at nedbetalingstiden er lengre, som er gunstig for långiver.

Derfor finnes det visse tilbydere av forbrukslån som spesialiserer seg på såkalte refinansieringslån. Denne låneformen er tiltenkt oppnøsting av mindre gjeldsposter til ett stort lån.

Da kan långiver tilby en lavere effektiv rente og gunstigere vilkår. Dersom du kombinerer denne muligheten med en skikkelig nedbetalingsplan kan forbrukslånet lønne seg for deg.

Sumo Finans anbefaler

Rated 5 out of 5
Søk nå Annonselenke

10000 - 500000 kr

Lånebeløp

Fra 6.86 - 50.00 %

Eff. rente

21 år

Min. alder

1 dag

Utbetaling

Annonselenke Søk nå
Rated 5 out of 5
(1 Anmeldelser)
Eksempelrente: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341

Refinansier med forbrukslån når du har kredittkortgjeld

Kredittkortgjeld er blant den verste gjelden du kan sitte med. Det er helt vanlig at effektiv rente ligger på mellom 20% og 30%. Hvis kredittkortet har vært i hyppig bruk frem til fakturafristen vil dette koste deg dyre dommer.

Den største fallgruven, og fordelen, med kredittkort er den rentefrie betalingsutsettelsen de kommer med. Dette er en periode hvor kredittrammen din er helt gratis å bruke. I praksis betyr dette at kredittkort gir deg gratislån, med en svært kort nedbetalingsperiode.

Så snart du går over fristen på fakturaen vil imidlertid kredittkortgjelden begynne å forrente seg. Da må du betale den skyhøye effektive renten på utestående beløp på kredittkortet ditt. I tillegg kan du også velge å skyve gjelden foran deg ved hjelp av minstebeløpfunksjonen kredittkortselskapene tilbyr.

Hvis du sitter med kredittkortgjeld, særlig på flere kort, vil refinansiering med forbrukslån lønne seg. Da får du samlet opp gjelden, og långiver vil gi deg en lavere effektiv rente. Du slipper også å betale dobbelt opp i gebyrer og utgifter på småbeløpene.

Refinansier med forbrukslån når du har dyre smålån

Smålån er en annen gjeldsform som kan tære enormt på privatøkonomien. Dette er forbrukslån med lavt lånebeløp, gjerne på mellom 5000 og 70.000 kroner. De virkelig små smålånene kan ha effektiv rente på flere hundre prosent.

Også på smålån har du som oftest mulighet til å velge en forholdsvis lang nedbetalingsperiode. Noen ganger kan denne være på så mye som 72 måneder. Hvis du da har årlig effektiv rente på eksempelvis 50% blir lånet fryktelig dyrt.

Det skal sies at refinansiering av smålån i forbrukslån er mest gunstig hvis du har flere lån på bok. Og særlig hvis det totale gjeldsbeløpet ditt ligger høyt. Når du da tar opp ett stort lån får du redusert renteutgiftene dine. Pengene du får til overs kan du bruke på månedsavdrag.

Bruk en anbudsside til å finne billigst mulig forbrukslån

Selv om refinansiering til et større lån vil lønne seg er det allikevel viktig at du får et gunstig forbrukslån. Det er ikke til å stikke under en stol at disse uansett er kostbare. Og da bør du holde effektiv rente så lav som overhodet mulig.

For å skaffe en god oversikt over alternativene dine bør du benytte deg av en anbudsside. Dette er gratistjenester som også er helt uforpliktende. Her formidles lånesøknaden din til flere tilbydere på én gang.

Det eneste du trenger å gjøre for å bruke tjenesten er å fylle inn ønsket lånebeløp samt personopplysninger. Deretter vil du motta et utvalg av de beste tilbudene på forbrukslån.

Hvis du har mulighet til å bruke flere anbudssider kan dette være en god idé. Disse verktøyene sparer deg for mye tid, og kan også være svært besparende fra et økonomisk perspektiv. Husk på å sjekke tilbudene du mottar opp mot andre forbrukslån på markedet.

Slik kvitter du deg med gjeld uten sikkerhet

En god del tilbydere av refinansieringslån vil gjøre oppryddingsarbeidet for deg. Da kan du puste lettet ut; du har nemlig kvittet deg med svært ugunstig gjeld. Men det betyr ikke at du ikke skal fokusere på å kvitte deg med forbrukslånet også.

For å gjøre dette så raskt som mulig trenger du en nedbetalingsplan. Dette er en konkret strategi for hvordan du skal effektivisere privatøkonomien til nedbetaling av gjeld. Fellestrekket for alle gode nedbetalingsplaner er at de fokuserer på ett gjeldsbeløp av gangen.

Sett opp et budsjett over privatøkonomien din og se om det finnes noen områder du kan bruke mindre på. Har du eksempelvis et høyt månedlig forbruk bør du sette av noe av dette til gjelden din.

Det aller viktigste med en nedbetalingsplan er imidlertid at du holder deg til den. Du vil spare utrolig mye penger i det lange løp ved å betale ekstra i måneden. Om dette så bare er noen hundrelapper er du allikevel på god vei.

Forsøk også å unngå avdragsfrie perioder eller betalingsutsettelser långiver tilbyr deg. Disse vil gi deg litt godt med pusterom. Men de medfører også at totalkostnaden på forbrukslånet blir en hel del høyere.

Motivasjonstips til nedbetaling av forbrukslån

Motivasjon er kritisk for å kvitte seg med gjeld. Hvis du har mer lyst på jevnlige cafébesøk enn å bli gjeldfri kommer du ikke langt. Derfor er det viktig at du finner en strategi som motiverer deg på lang sikt.

For noen kan dette være en rent økonomisk motivasjon. Se over hvor mye penger du vil ha ekstra i måneden hvis du kvitter deg med gjelden. Disse kan du spare, og bruke til en romsligere økonomisk hverdag.

For andre vil prosjekter og drømmer sørge for mer pågangsmot i nedbetalingsløpet. Skriv opp en liste over tre ting du ønsker deg, samt hvor mye de koster. Hvor raskt får du oppnådd disse målene hvis du blir gjeldfri?

Det kan også være lurt å bruke en nedbetalingskalkulator for å se på totale besparinger ved å redusere nedbetalingstiden.

  • Hvis du setter av et par tusen ekstra i måneden blir dette fort flere år og mange ti tusen kroner spart.