Hjem Personlig økonomi Slik får du redusert strømregningen.

billig strømavtale

Slik får du redusert strømregningen.

Oppdatert 02.02.2021 Sparing

Vi som bor her oppe i nord er velsignede med fantastiske årstider. Det betyr imidlertid også at vi tidvis betaler ganske mange tusen kroner i måneden på strømregningen vår. Man kommer seg ikke unna denne faste utgiften, og derfor er det lurt å holde den så lav som mulig.

Du kan spare opptil flere tusenlapper per år ved å gå for en god strømavtale og eventuelt bytte strømleverandør. Det kan imidlertid være vanskelig å navigere strømmarkedet som forbruker.

Man blir gjort oppmerksom på et hav av forskjellige tilbud nærmest hver eneste dag. For å redusere strømregningen din blir det derfor viktig å holde tunga rett i munnen. Her får du informasjonen du trenger for å bytte strømleverandør på en gunstig måte.

Fordeler med å bytte strømleverandør

Den største fordelen med å bytte strømleverandør i Norge er at den samme strømmen brukes uansett hvem du kjøper den fra. Du trenger med andre ord ikke å uroe deg for at én leverandørs strømprodukt vil være bedre enn en annens. Strøm er strøm i så måte, uavhengig av hvilken bedrift du kjøper den fra.

I tillegg til dette har vi et svært kompetitivt strømmarked i Norge. Det er faktisk ikke mindre enn over 100 forskjellige leverandører å velge mellom på landsbasis.

Konkurranse er alltid gunstig for forbrukerne. Det medfører at tilbyderne må knive om kundene sine, som betyr gode vilkår og lavere priser. Og jo hissigere en strømleverandør er, jo gunstigere blir tilbudene deres. Du har altså muligheten til å velge og vrake når du skal kjøpe strøm her til lands.

Tips: Bruk en sammenligningstjeneste som Strømdeals for å få den billigste strømavtalen.

Ulemper med å bytte strømleverandør

Den store fordelen med å ha et kompetitivt marked er selvfølgelig også en ulempe. Det medfører nemlig at du som forbruker får utrolig mange opplysninger å forholde deg til.

Du har helt sikkert blitt tilbudt en fantastisk og besparende strømavtale, enten det er på epost, i butikken eller over telefon. Selgeren lover at hvis du går for han eller hennes arbeidsgiver kommer strømmen din til å bli billigere. Som med all annen reklame er det viktig å huske på at den alltid forsøker å stille produktet den reklamerer for i et så flatterende lys som mulig.

Det kan godt hende at strømleverandøren har gode priser. Men det er ingen automatikk i at disse prisene vil falle i din favør. Alt avhenger av hvor du bor, hvor mye strøm du bruker, hvordan du bruker strømmen din, og en rekke andre faktorer. Det du virkelig må se etter for å spare penger på strømregningen er hvilken avtale du får tilbud om.

Spotpris på strømavtalen din

Det er i hovedsak tre forskjellige avtaler som brukes på strøm til norske forbrukere. Spotpris er den avtaleformen som har vist seg å være billigst i Norge. Dette er strøm til markedspris. Her blir prisen i strømavtalen din fastsatt av markedet i området ditt – altså den gjennomsnittlige prisen der du bor. Denne vil variere gjennom året. På vintertid er etterspørselen etter strøm stor, og prisen blir derfor liggende høyere. Tilsvarende er det på sommeren, når man bruker mindre strøm. Da blir prisen lavere.

Men så er det jo også sånn at strømleverandøren skal profittere på deg som kunde. Derfor er det vanlig at spotprisavtaler har et påslag per kilowattime, eller eventuelt et fast månedsgebyr. Hvis du bruker lite strøm lønner det seg som oftest med påslag, og hvis du bruker mye strøm vil et fast månedsgebyr bli billigst. Det er viktig å skille mellom spotpris og strøm til innkjøpspris. I sistnevnte tar leverandøren betalt for strømmen i henhold til forbruksmønsteret ditt. Dette er som oftest mindre gunstig enn en ren spotprisavtale.

Fastpris på strømavtalen din

Fastpris er som navnet tilsier en fast pris på strømavtalen din. Dette betyr altså at du betaler det samme for strømmen året rundt, gjennom hele perioden for avtalen med leverandøren. Disse avtalene tegnes som regel ikke for mer enn ett år av gangen. Det er både fordeler og ulemper med fastpris på strømavtalen.

Hovedfordelen ligger selvfølgelig i forutsigbarheten på strømprisen din. Du vet akkurat hvor mye du kommer til å måtte betale for det du bruker av strøm i boligen.

Da trenger du ikke å uroe deg for kraftige prisstigninger i løpet av vinteren. Men som med fast rente på for eksempel et boliglån koster trygghet en del mer enn når du er villig til å ta en risiko.

Derfor vil totalkostnaden for strømavtaler med fastpris som oftest komme på en del mer enn de med spotpris. Det viktigste her blir å vurdere hva som fungerer best med din privatøkonomi.

Standard variabel pris på strømavtalen din

Dette er en form for spotpris, men med noe mer forutsigbarhet. Med standard variabel pris på strømavtalen din følger prisen markedet i området ditt.

Forskjellen ligger i at strømleverandøren skal gi deg 14 dagers varsel på endring i strømprisen din. Det betyr med andre ord at kostnaden som oftest endres med to ukers mellomrom fra gang til gang. Dette gir deg altså informasjon om prisen med god forvarsel, samtidig som du følger markedsprisen.

Husk imidlertid på at en strømleverandør alltid er interessert i å tjene så mye penger som mulig, som alle andre bedrifter. Det betyr at tilbyderen alltid kommer til å sikre seg med en standard variabel pris på strømavtalen.

I sammenligning med spotpris betyr dette at standard variabel pris generelt sett vil være en del dyrere.

Bildet under viser fordelingen av strømkontraktstyper for 3. kvartal i 2020.

fordeling av strømkontrakter
Kilde: SSB

Så mye kan du spare på å bytte strømleverandør

Hvor mye du sparer på å bytte strømleverandør vil alltid avhenge av hvor i landet du bor og hvordan strømforbruket ditt ser ut. Det vil selvfølgelig også ha mye å si hvilken strømleverandør du har per i dag. Hvis du allerede har en super strømavtale er det lite sannsynlig at du kan spare tusenvis av kroner ved å bytte.

Går du fra én spotprisleverandør til en annen vil årsbeløpet du kan spare generelt sett ligge på mellom 2000 og 3000 kroner. Hvordan dette ser ut for deg finner du enkelt ut av ved å sjekke adressen din på strompris.no. Men dersom du bytter fra en annen avtaleform, eksempelvis standard variabel, kan du i noen tilfeller spare så mye som over 15.000 kroner i året.

Helt til sist er det viktig å alltid være forsiktig med strømtilbud med kampanjepriser. Dette gjelder for alle avtaleformene og det er svært viktig at du sjekker hva prisen blir etter kampanjen er over. Det gjør du ved å gå inn på leverandørens hjemmeside. Husk på at uansett hva selgeren sier gjør du lurest i å gjøre litt research på egenhånd før du bytter strømleverandør.

Sjekk den daglige strømprisen på Nord Pool