Forbrukslånkalkulator

Slik fungerer en forbrukslånkalkulator

Dersom du vurderer å ta opp et forbrukslån – eller allerede sitter med et – bør du gjøre deg kjent med forbrukslånkalkulator. Dette er svært praktiske verktøy som gjør det enklere for deg å regne på den potensielle gjeldssituasjonen din.

Forbrukslånkalkulatorene er gratis å bruke og gir deg en hel del informasjon. Men for at du skal kunne bruke denne er det også viktig at du forstår den. Da kan du faktisk ende opp med en veldig mye mer overkommelig gjeldssituasjon.

Les videre så går vi gjennom det du trenger for å bruke og forstå en forbrukslånkalkulator.

Har du allerede bestemt deg for å søke forbrukslån, kan du sende en uforpliktende søknad ved å trykke her og fylle ut informasjonen din.

Dette er en forbrukslånkalkulator

Du finner som oftest forbrukslånkalkulatorer på såkalte anbudssider, eller hos lånemeglere. Dette er en gratistjeneste som gir deg god oversikt over alternativene til forbrukslån på markedet.

I kalkulatoren finner du som oftest disse tre variablene:

  • ønsket lånebeløp
  • nedbetalingstid
  • evaluer din kredittverdighet (trang eller romslig økonomi)

Når du har justert på punktene i henhold til situasjonen din får du opp en liste. Denne viser deg de forskjellige alternativene hos aktørene den aktuelle anbudssiden samarbeider med.

Da vil du få opp denne informasjonen:

  • månedsbeløp
  • nominell rente
  • etableringsgebyr
  • rente + gebyr (totalbeløp)
  • termingebyr

I liten grå skrift finner du som oftest et priseksempel med effektiv rente. Det er viktig å være klar over at denne alltid vil ligge noe høyere enn nominell rente.

Hvis du ønsker å ta opp et forbrukslån bør du absolutt benytte deg av disse verktøyene. Bruk gjerne flere forbrukslånkalkulatorer slik at du får en så helhetlig oversikt som mulig.

Justering av lånebeløp i en forbrukslånkalkulator

For de aller fleste som vurderer et forbrukslån er det lånebeløpet som står mest i fokus. Fordi lån uten sikkerhet er helt fleksible kan du bruke pengene akkurat slik du vil. Det er allikevel viktig å huske på et par ting ved justering av lånebeløp.

Først og fremst vil et større lån også bety et mer kostbart lån. Forbrukslån er lån med høy risiko, både for deg og banken. Det er kun inntekten din som fungerer som økonomisk sikkerhet, som er grunnen til at effektiv rente ligger så høyt.

Derfor vil lånebeløpet du får godkjent være helt avhengig av inntektsnivået ditt. Ikke glem dette når du justerer på lånebeløpet i forbrukslånkalkulatorer. Selv om du kanskje får opp et godt tilbud vil det reelle tilbudet være helt individuelt.

I de fleste forbrukslånkalkulatorer kan du velge lånebeløp mellom 10.000 kroner og 500.000 kroner. Det er imidlertid variablene nedbetalingstid og rente som vil ha størst innvirkning på hvor mye lånet koster deg.

Justering av nedbetalingstid i en forbrukslånkalkulator

Det finnes forbrukslån med både fastsatt og fleksibel nedbetalingstid. I en forbrukslånkalkulator kan du som oftest justere på mellom 1 år og 15 år i nedbetalingsperiode for lånet.

Dersom du velger en lengre nedbetalingstid vil månedsbeløpet ditt bli lavere. Dette er også grunnen til at mange går for dette alternativet. Men husk på at hvor lenge du betjener lånet har enorm innvirkning på totalkostnaden.

Fordi forbrukslån fungerer som annuitetslån beregnes det renter av resterende lånebeløp ved hver termin. Det er 12 terminer i året. Hvis du da velger en lengre nedbetalingstid må du altså betale mer i renter.

Si for eksempel at du velger en nedbetalingsperiode på 10 år i stedet for 5 år. Da blir rentene beregnet dobbelt så mange ganger av resterende lånebeløp. Konsekvensen er at månedsavdragene dine består av en større andel renter.

Her ser du et eksempel på dette:

Lånebeløp: 140.000 kroner

Effektiv rente: 16,88%
Nedbetalingstid: 5 år
Termingebyr: 30 kroner
Etableringsgebyr: 900 kroner
Terminbeløp: 3382 kroner

Totalkostnad: 202.918 kroner

Lånebeløp: 140.000 kroner

Effektiv rente: 16,88%
Nedbetalingstid: 10 år
Termingebyr: 30 kroner
Etableringsgebyr: 900 kroner
Terminbeløp: 2303 kroner

Totalkostnad: 276.390 kroner

Rente i en forbrukslånkalkulator

Du får ikke justert på renten i en forbrukslånkalkulator. Denne vil til enhver tid være avhengig av tilbydernes satser. Allikevel er det viktig at du er klar over forskjellen på nominell og effektiv rente.

I forbrukslånkalkulatorer får du som oftest opp nominell rente i eksempeltilbudene. Og i priseksempelet under dette ser du et eksempel på effektiv rente. Husk på at det er effektiv rente du må betale når du tar opp lånet.

Nominell rente er kun prisen for å låne penger av banken. Dette kan man tenke på som leie i en bolig. Effektiv rente tar også høyde for etableringsgebyr, termingebyr og rentes rente. Så strøm, vann og internett man betaler i tillegg til leien.

Derfor vil alltid effektiv rente ligge noe høyere enn nominell rente. Hvis du ønsker et reelt tilbud på forbrukslånet ditt må du søke hos tilbyderen.

Derfor bør du bruke en forbrukslånkalkulator før du låner

Det er ikke til å stikke under en stol at et forbrukslån er en dyr affære. Alle lån uten sikkerhet har høy risiko og derfor en høy rente.

For at lånet skal bli så billig som mulig for deg gjør du derfor lurt i å bruke en forbrukslånkalkulator. Dette bør du gjøre i forkant av selve lånesøknaden din. Med en god oversikt over alternativene dine blir det enklere å velge et billigere lån.

Ved å benytte deg av dette verktøyet sparer du også utrolig mye tid. Det er en enorm oppgave å finkjemme alle tilbudene som finnes på markedet. Men med en forbrukslånkalkulator får du altså oversikt over en rekke alternativer med bare noen få tastetrykk.

Forbrukslånkalkulatorer hjelper deg også med å visualisere hvor mye lånet faktisk kommer til å koste deg. Dette kan du måle opp mot budsjettet ditt og dermed gjøre et mer forsvarlig lånevalg.

Bruk forbrukslånkalkulator for å nedbetale forbrukslånet raskere

Dersom du allerede sitter med forbrukslån på bok kan forbrukslånkalkulatorer også hjelpe deg. Det er helt enkelt fordi de gir deg muligheten til å følge med på markedet.

Hvis du har hatt forbrukslånet en stund kan det godt hende at ting har endret seg. Kredittscoren din kan ha blitt styrket, eller rentemarkedet generelt kan ha blitt bedre. I slike tilfeller er det en god idé å se på mulighetene for refinansiering.

Med en forbrukslånkalkulator blir det enkelt å sammenligne det eksisterende lånet ditt med andre alternativer. Dersom du finner et bedre tilbud er det ingen grunn til å ikke bytte långiver.