Hva er forbrukslån?

FAQ om forbrukslån

Hva er forbrukslån? Hvordan fungerer forbrukslån?

Sliter du med å skaffe deg en skikkelig oversikt over hvordan forbrukslån fungerer? Har du vurdert å søke om forbrukslån, men trenger mer informasjon i forkant av søknaden? Her svarer vi på de 9 vanligste spørsmålene om forbrukslån.

Anbudstjeneste: Vår tjeneste gir deg tilbud om forbrukslån fra flere norske banker uforpliktende

Hva er kriteriene for å få et forbrukslån?

Dette vil variere i stor grad fra långiver til långiver. Forbrukslån handler alltid om hvilken risiko banken er villig til å ta når de innvilger lånet. Her er det altså snakk om bankens vurdering av deg som lånsøker.

Allikevel er det visse minimumskrav for samtlige forbrukslån på markedet:

Alder: Du må være myndig for å ta opp gjeld i Norge. Dette er lovpålagt og det finnes derfor ingen forbrukslån med lavere aldersgrense enn 18 år. Vanligvis ligger aldersgrensen imidlertid på 20, og kan være så høy som 23 eller 25 år.

Inntekt: Du må ha fast inntekt for å ta opp et forbrukslån. Uten pant i eiendeler er betalingsevnen din bankens eneste sikringsform. Noen tilbydere har minimumskrav på 250.000 kroner i året.

Bosted: Du må være bosatt i Norge.

Kredittsjekk: Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger registrert på deg.

Hvordan får jeg best mulig rente?

Den viktigste faktoren når du mottar et rentetilbud vil alltid være bankens vurdering av betalingsevnen din. Dette handler om lånebeløp i relasjon til inntekten din, samt eksisterende gjeld.

Derfor er det flere måter å få best mulig rente på. Først og fremst bør du forsøke å kvitte deg med gjeld, spesielt gjeld uten sikkerhet. Du kan eventuelt også senke lånebeløpet ditt for å styrke betalingsevnen din.

Dersom dette ikke er et alternativ for deg er det bare én ting du kan gjøre, og det er å finkjemme markedet. Da er det lurt å benytte seg av en eller flere anbudssider for forbrukslån.

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Tilbydere av forbrukslån i Norge vet at renten ligger skyhøyt på disse lånene. Kombinert med et svært kompetitivt marked fører dette til strategier for å promotere rentetilbudet sitt. Dette betyr at renten du ser reklame for som oftest er det som kalles nominell rente.

Denne uttrykkes i en prosent som igjen er kostnaden for å låne pengene av banken. Her er det altså kun prisen på selve lånet som tas i betraktning.

I effektiv rente tas det i tillegg høyde for termingebyrer, etableringsgebyr og rentes rente. Det er effektiv rente du må betale på forbrukslånet ditt. Denne ligger gjerne et par prosent høyere enn nominell rente.

Hvordan bestemmes lånebeløpet mitt?

Lånebeløpet ditt fungerer på samme måte som rentetilbudet du mottar. Det avhenger helt og holdent av inntektsnivået ditt og vurderingen banken gjør av betalingsevnen din.

Noen misforstår minimumskriteriene på forbrukslån og tror de kan låne så mye de vil så lenge disse innfris. Slik er det selvfølgelig ikke. Akkurat som på et boliglån må banken være sikker på at du har kapasitet til å betjene lånet ditt.

Du kan få innvilget mellom 5.000 og 600.000 i forbrukslån i Norge. Jo høyere lånebeløpet blir, jo sterkere må privatøkonomien din være for å bære det. Altså bestemmes lånebeløp på bakgrunn av inntekt og kredittsjekken som gjennomføres av långiver.

Finnes det billigere alternativer til forbrukslån hvis jeg trenger penger?

Absolutt. Forbrukslån er er ikke det rimeligste alternativet du kan gå for dersom du trenger penger. Det beste alternativet er selvfølgelig å vente med finansieringen og spare opp en større andel av pengene selv.

Har du for eksempel mulighet til å låne av venner eller familie er dette alltid å foretrekke. Selv med rente vil kostnaden være minimal i forhold til et forbrukslån. Men det finnes naturligvis andre bakdeler med slike lån.

Dersom du har bolig og gjeldsgraden din ikke er på maks kan du også søke om det som heter boligkreditt. Disse pengene kan du bruke som du vil og går under samme vilkår som boliglånet ditt.

Hva skjer om jeg ikke klarer å nedbetale forbrukslånet mitt?

Som med alle andre økonomiske problemer er det viktig å handle så raskt som mulig. Hvis du ser at du sliter med å betjene lånet ditt bør du starte med å kontakte långiver. Ofte vil du få hjelp med oppdeling av månedsavdragene dine, og eventuelt en avdragsfri utsettelse.

Du kan også se om det finnes et gunstigere forbrukslån på markedet du kan refinansiere med. Da bruker du det nye lånet til å innfri det eksisterende lånet ditt. For mange er dette en god løsning.

Dersom ingen av disse alternativene fungerer for deg vil saken din gå til inkasso. Dersom långivers kredittkrav anses å være gyldig vil du få en betalingsanmerkning registrert på deg. Deretter vil namsmannen trekke faste månedsbeløp fra lønnen din inntil lånet er nedbetalt.

Er søknad og lånetilbud om forbrukslån forpliktende?

Nei. Søknad om forbrukslån og lånetilbudet du mottar er helt uforpliktende. Selv når du takker ja til et forbrukslån har du 14 dagers angrerett på lånet.

Dersom du ønsker å benytte deg av angreretten din er det viktig å gi beskjed til långiver per telefon først og deretter skriftlig. Og husk på å betale tilbake lånebeløpet så raskt som mulig.

Hvilke vilkår har forbrukslån?

Det vil være forskjell på forbrukslån fra långiver til långiver. Rentetilbudet du mottar er som nevnt avhengig av kredittsjekken banken gjennomfører av deg. Og risikoen långiver tar vil alltid være reflektert i vilkårene.

Generelt kommer forbrukslån med to typer nedbetalingsformer: fastsatt og fleksibel. Fastsatt nedbetalingsperiode er på maks 15 år. Fleksibel nedbetaling gir låntakeren muligheten til å administrere nedbetalingsperioden i større grad selv.

Ellers gjelder generelle vilkår for lånet. Du har en økonomisk forpliktelse til å innfri lånet når du signerer for det akkurat som med et boliglån. Derfor er det viktig å sette seg inn i vilkårene på lånetilbudet du mottar før du takker ja.

Kan man skaffe seg en bedre rente enn den man får tilbud om?

Fordi rentetilbudet fastsettes individuelt er det lite forhandlingsrom med banken. Du kan selvfølgelig forsøke dersom du er misfornøyd, men dette vil sannsynligvis være snakk om promille og ikke prosent.

Den beste måten å fremskaffe en bedre rente på er ved å benytte seg av en anbudsside. Da kan du føle deg trygg på at rentetilbudet du mottar er kompetitivt.